Metro-portal.hr

objavljeno 12.07.2010. 16:59:20
KONAČNA ODLUKA

Polanski je ponovno slobodan čovjek, Švicarska ga neće izručiti

Roman Polanski neće biti izručen SAD-u i mjere ograničenja kretanja su ukinute, rekla je švicarska ministrica pravosuđa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Švicarska je odbila izručiti francusko-poljskog redatelja Romana Polanskog SAD-u kojeg tamošnje vlasti traže zbog seksualnog odnosa s djevojčicom koja je 1977. imala samo 13 godina, objavila je u ponedjeljak švicarska vlada.

Redatelj "Pijanista", uhićen na temelju međunarodne tjeralice 26. rujna prošle godine prilikom posjeta Zuerichu, gdje se održavao međunarodni filmski festival, "neće biti izručen SAD-u i mjere ograničenja kretanja su ukinute", izjavila je ministrica pravosuđa i policije Eveline Widmer-Schlumpf.

>>Polanski: Ne mogu više šutjeti

Dodala je kako se odlučila protiv izručenja zbog mogućih tehničkih pogrešaka u ekstradicijskom zahtjevu SAD-a, ali i zato što je Polanski godinama dolazio u Švicarsku u dobroj vjeri. "On je slobodan od danas u 11.30", rekla je ona na konferenciji za novinare u švicarskom glavnom gradu Bernu.

"Može ići u Francusku ili Poljsku, bilo kamo gdje neće biti uhićen", rekla je ona. O odluci su obaviješteni odvjetnik Romana Polanskog, te američki, francuski i poljski veleposlanici.

Redatelj je u prosincu pušten uz kauciju od 4,5 milijuna švicarskih franaka, ali mu je kretanje bilo ograničeno. Nosio je elektronsku narukvicu i boravio je u svojoj kući u Gstaadu.

>>Glumica tvrdi da ju je Polanski napastvovao 1982.

12.07.2010. 16:59:20
http://metro-portal.hr/polanski-je-ponovno-slobodan-covjek-svicarska-ga-nece-izruciti/44397/