Metro-portal.hr

objavljeno 25.05.2010. 16:50:30
NOVE SUMNJE

Polančec zbog HEP-a i dalje iza rešetaka

Bivšem potpredsjedniku Vlade i ministru gospodarstva danas je određen jednomjesečni istražni zatvor

(Karlo Eisenbeisser/CROPIX/Podravski list )
Polančec je u pritvoru zbog USKOK-ove sumnje da je Hrvatsku elektroprivredu, zajedno s bivšim direktorom Ivanom Mravkom i čelnikom šibenskog TLM-a Ivanom Koštanom, oštetio za oko 600 milijuna kuna. Polančec će tako ostati 'iza rešetaka' iako mu je danas ukinut istražni zatvor u slučaju Podravka, zbog čega je prvi put lišen slobode. Pritvor u slučaju Podravka ukinut je jer su ispitani svi svjedoci koje je predložio USKOK.

Sutkinja Županijskog suda Jadranka Mandušić koja nadgleda USKOK-ovu istragu u slučaju HEP Polančecu je odredila jednomjesečni istražni zatvor zbog sumnje da bi mogao utjecati na petnaestak svjedoka čije je ispitivanje u ovom slučaju predložilo tužiteljstvo.

No, prema riječima Polančecovog odvjetnika Ante Nobila među tim svjedocima nema nikoga iz vladinog užeg kabineta, koji su, kako tvrdi, zajedno s bivšim potpredsjednikom vlade donosili sporne odluke. 'Ukoliko ih ne pozove tužiteljstvo to će učiniti obrana', ustvrdio je Nobilo, ponavljajući da će zatražiti svjedočenje svih vladinih dužnosnika koji su sudjelovali u donošenju odluka vezanih uz prodaju struje šibenskom TLM-u.

Polančecovi suosumnjičenici u slučaju HEP, Mravak i Koštan, u istražnom su zatvoru od 8. svibnja. Većinu štete od 600 milijuna kuna HEP je, kako se doznaje, pretrpio jer je šibenskom TLM-u po nerealno niskim cijenama prodavao struju koju je na međunarodnom tržištu nabavljao po nekoliko puta višoj cijeni. I oni su lišeni slobode zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, dok je Mravku istražni zatvor određen i zbog straha od ponavljanja kaznenog djela budući je i dalje u HEP-u zaposlen kao savjetnik.

Uz Polančeca i bivše čelnike HEP-a i TLM-a, za poticanje na zlouporabe u ovom slučaju prijavljeni su umirovljeni general Ivan Kapular te bivši član Nadzornog odbora HEP-a Zdenko Jurčić. No, njih se dvojica brane sa slobode. Osim u slučajevima 'Podravka' i 'HEP' USKOK Polančeca tereti i da je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebne stručne studije.

Nakon niza istraga USKOK je protiv Polančeca prije dva tjedna podigao i prvu optužnicu, a riječ je o nezakonitostima u gradnji rasvjete na igralištu nogometnog kluba "Osvit" u njegovu rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice, teškima više 230 tisuća kuna. (hina/metro-portal)

25.05.2010. 16:50:30
http://metro-portal.hr/polancec-zbog-hep-a-i-dalje-iza-resetaka/40902/