Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2010. 16:14:15
NEPOTREBNA STUDIJA

Polančec osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora

Bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na godinu i tri mjeseca zatvora

Polančec je proglašen krivim
Polančec je proglašen krivim (CROPIX)

Polančec je vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću isplatio pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju. Miletić je, pak, odlukom sudskog vijeća pod predsjedanjem suca Ivana Turudića dobio godinu dana zatvora, a zajedno s Polančecom državi mora vratiti novac za koji je oštećen državni proračun. Miletiću je presudom zabranjen i rad u odvjetništvu u roku od dvije godine od pravomoćnosti presude.

Izlazeći sa suda Polančec je tek kratko prokomentirao da je presuda očekivana jer je već ranije donesena na drugom mjestu. USKOK je Polančeca teretio da je zloporabio položaj i ovlasti te suoptuženom Miletiću pribavio znatnu imovinsku korist. Za ta kaznena djela zakon predviđa kaznu i do deset godina zatvora.

Polančec je tijekom suđenja u potpunosti odbacio sve za što ga se tereti ističući da je radio u interesu države i na poticaj bivšeg premijera Ive Sanadera koji je tražio rješavanje "važnog političkog pitanja sa što manje novca".

Tvrdio je da nije radio u osobnom interesu vukovarskog odvjetnika kojemu je isplatio pola milijuna kuna kako bi ga obeštetio za honorare koje je izgubio odustajanjem nezadovoljnih radnika Borova srpske nacionalnosti od tužbi podignutih jer im, za razliku od radnika Hrvata, nisu isplaćene otpremnine, niti im se računao staž u vrijeme okupacije Vukovara.

Miletić je, međutim, u svojoj obrani danas prvi put rekao da studija nije bila fiktivna već "stvarna i korisna" te da ju je savjesno napravio, iako je s kazalom i popisom literature imala ukupno 19 stranica.

Ovo je bilo prvo suđenje Polančecu protiv kojega je USKOK podigao ukupno tri optužnice. Inače, riječ je o jednom od najbrže okončanih sudskih postupaka jer je od prvog ročišta prošlo manje od mjesec dana. Osim u ovom slučaju optužen je za nezakonito potrošenih 230 tisuća kuna za rasvjetu na nogometnom igralištu u svom rodnom selu, ali i za malverzacije teške 400 milijuna kuna u slučaju "Podravka".

U tijeku je i istraga u slučaju HEP-a u kojoj ga se sumnjiči da je tu tvrtku s njezinim bivšim direktorom Ivanom Mravkom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom oštetio za 600 milijuna kuna. (hina/metro-portal)

15.10.2010. 16:14:15
http://metro-portal.hr/polancec-osudjen-na-godinu-i-tri-mjeseca-zatvora/49788/