Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2010. 17:52:00
OPET NA NIŠANU USKOK-A

Polančec oštetio proračun za pola milijuna kuna plativši nepotrebnu studiju?

Osim Polančeca, koji je osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, USKOK zbog poticanja na te zlouporabe sumnjiči odvjetnika Petra Miletića

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nikola Wolf/CROPIX/Podravski list)

Bivši potpredsednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec, pritvoren zbog malverzacija dionicama "Podravke", našao se ponovno na meti USKOK-a koji je protiv njega pokrenuo istragu jer je odobrio plaćanje nepotrebne studije, čime je državni proračun oštetio za pola milijuna kuna, izvijestio je danas USKOK.

Osim Polančeca (43), koji je osumnjičen za zlouporabu položaja i ovlasti, USKOK zbog poticanja na te zlouporabe sumnjiči 54-godišnjeg vukovarskog odvjetnika Petra Miletića. Sumnja se da se Polančec kao potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva na Miletićev zahtjev dogovorio da će on kao odvjetnik izraditi stručno-pravnu studiju, iako to uopće nije trebalo jer su već bili doneseni svi akti kojima je reguliran predmet te studije.

Odvjetnik je izradio studiju od samo 19 stranica, koja je u većem djelu prepisana, te uopće nije upotrijebljena, a Polančec je na teret ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva neosnovano odobrio plaćanje računa za tu studiju od pola milijuna kuna, za koliko je oštećen proračun, tvrde u USKOK-u.

U USKOK-u ne navode o kakvoj je studiji bilo riječi i u kojem razdoblju je djelo počinjeno.

Iz MUP-a su danas priopćili da je policija USKOK-u kazneno prijavila dvije osobe, pošto je nad njima dovršila kriminalističko istraživanje. Polančecov branitelj Anto Nobilo rekao je za Hinu da o novoj istrazi protiv svog branjenika ne zna ništa, osim da je zbog tog slučaja policija Polančeca nedavno posjetila u zagrebačkome Okružnom zatvoru u Remetincu.

Polančec je zbog slučaja "Podravka" pod USKOK-ovom istragom još od siječnja ove godine, a potkraj ožujka je i uhićen. On je jedini osumnjičenik za navodne malverzacije dionicama "Podravke" koji nije na slobodi.

Sud mu je u početku travnja blokirao imovinu vrijednu nekoliko milijuna kuna i 29. travnja produljio pritvor za mjesec dana. Najviši državni dužnosnik koji je završio u istražnom zatvoru u veljači je prijavljen i zbog sumnje u nezakonitosti u gradnji rasvjete na nogometnom igralištu NK "Osvita" u njegovu rodnom mjestu Đelekovcu kod Koprivnice. (hina/metro-portal)

04.05.2010. 17:52:00
http://metro-portal.hr/polancec-ostetio-proracun-za-pola-milijuna-kuna-plativsi-nepotrebnu-studiju/39281/