Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2010. 13:31:29
KAJIN SE PITA:

Polančec nije "Pedro za sve", gdje su ostali?

Neshvatljivo je da su svi svjedoci, njih 50, relevantniji od onih koji su donosili odluke

(Srećko Niketić/CROPIX)

Predsjednik Kluba IDS-ovih zastupnika Damir Kajin ocijenio je danas da će se pravna država testirati na postupku vezanom uz preprodaju struje mostarskom "Aluminiju", a uvjeren je da je uži kabinet vlade morao znati za ugovore između HEP-a, TLM-a i "Aluminija" te da "Polančec ne može biti 'Pedro za sve'".

"Pravna država testirat će se i vjerodostojnim sudskim postupkom, jer Polančec ne smije biti 'Pedro za sve'. Pravosuđe se ne smije koristiti za unutarstranačka obračunavanja, jer će se onda buduća vlada baviti postupcima ove vlade", rekao je Kajin, na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Uvjeren je da je preprodaja struje morala biti regulirana ugovorima "s međunarodnim elementima", za koje je morala znati vlada. "Neshvatljivo je da su svi svjedoci, njih 50, relevantniji od onih koji su donosili odluke", zaključio je.

Kajin se protivi vladinoj formuli novog teritorijalnog ustroja Hrvatske, koji je predvidio ukidanje nekih županija, gradova i općina, kao i brdsko-planinskih područja.

Uvjeren je da je sadašnji ustroj pomogao razvoju istarskih krajeva, a misli da gradovi poput Buzeta, koji je lani imao izvoz od gotovo 80 milijuna dolara, ne bi smjeli biti kažnjeni zbog lošeg stanja u drugim malim gradovima u Hrvatskoj.

"Zašto bi jedni stalno radili, a drugi trošili", upitao je Kajin, koji je uvjeren da će novi teritorijalni ustroj poslužiti kako bi se novac namijenjen brdsko-planinskim područjima transferiralo u krajeve u kojima su na vlasti HDZ i HSS.

Kajin se usprotivio i sindikalnom prijedlogu brodograđevnog holdinga, ocijenivši da bi naštetio jedinom uspješnom brodogradilištu Uljaniku, a uvjeren je da iza tog prijedloga stoji vlada. Zatražio je da Sabor preispita pokroviteljstvo nad obilježavanjem obljetnica bleiburške tragedije, ustvrdivši da je riječ o "ustaškom derneku".

Iako stiče da je na križnim putevima stradalo mnogo nedužnih civila i vojnika, Kajin tvrdi da je među stradalima "bilo i puno krivih".

"Dokle će se hrvatske vlasti klanjati pred spomenikom na kojem piše 'U čast i slavu poginuloj hrvatskoj vojsci", upitao je Kajin, ustvrdivši da "na Bleiburgu nije bila hrvatska, već kvislinška vojska, a hrvatska je vojska bila partizanska vojska".

Neprimjerenim smatra i odlazak premijerke i članova vlade na Bleiburg, a smatra da bi "primjerenije bilo da je tamo otišao vladin savjetnik za EU integracije".(hina/metro-portal)

11.05.2010. 13:31:29
http://metro-portal.hr/polancec-nije-pedro-za-sve-gdje-su-ostali/39749/