Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2021. 18:56:00
COOL

Pokreće se novinska redakcija 16 europskih agencija

Europska komisija je u ponedjeljak najavila prvu europsku novinsku redakciju, koju sufinancira europskim sredstvima i u kojoj će sudjelovati 16 novinskih agencija, uključujući Hinu

Od najveće do najmanje...
Od najveće do najmanje... (Arhiva)

Provedba bi trebala početi u siječnju, a redakcija bi s radom trebala krenuti sredinom sljedeće godine.

"Organiziramo europski informacijski prostor i povećavamo pristup građana kvalitetnim informacijama. Prva pan-europska novinska redakcija omogućit će novinarima da zajednički izvještavaju o Europskoj uniji i promiču duh suradnje u svojim zemljama", izjavio je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Projekt, koji će koordinirati njemačka novinska agencija DPA, okuplja 16 agencija: AFP (Francuska), ANSA (Italija), Agerpres (Rumunjska), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), EFE (Španjolska), FENA (Bosna i Hercegovina), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija, Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka) i Hina.

"Hina je ponosna što je od samog početka, kao četvrta uz DPA, AFP i ANSU, uključena u realizaciju projekta koji će nam, osim još veće prepoznatljivosti, rada na boljoj, preciznijoj i točnijoj informiranosti europskih građana, omogućiti dodatno obrazovanje mladih kolega i učinkovitiju razmjenu informacija i tema među dopisnicima u Bruxellesu", izjavila je Branka-Gabriela Vojvodić, ravnateljica Hine koja će biti i u upravnom odboru europske redakcije.

Dodala je da je Europa prepoznala potrebu da jasnije komunicira svoje ciljeve i da su upravo novinske agencije medij koji je to u stanju napraviti na najbolji mogući način.

29.11.2021. 18:56:00
http://metro-portal.hr/pokrece-se-novinska-redakcija-16-europskih-agencija/135373/