Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2011. 21:16:00
POKOP U BEČU

Pokopani Otto von Habsburg i njegova supruga

Na posljednji ispraćaj zadnjeg nasljednika austrijskog trona u subotu su u Beč stigli brojni predstavnici europskih kraljevskih kuća

Fotografija vijesti

Večeras je u grobnicu Kapucinske crkve u Beču pokopan posljednji nasljednik austrijskog trona, Otto von Habsburg, prenosi Hina.

Položen je, zajedno s lijesom njegove supruge Regine Habsburg-Lothringen, koja je umrla prošle godine, u carsku kriptu (Kaisergruft) u kojoj su pokopani i ostali članovi habsburške dinastije. Posljednja prije njega tamo je 1989. godine pokopana njegova majka, zadnja austrijska carica i hrvatsko-ugarska kraljica Zita Burbonska.

Na posljednji ispraćaj Otta von Habsburga u subotu su u Beč stigli brojni predstavnici europskih kraljevskih kuća među kojima švedski kraljevski par Carl XVI. Gustaf i Silvia, lihtenštajnski knez Hans-Adam II. i njegova supruga Marie, luksemburški nadvojvoda Henri, belgijska princeza Astrid, bivši kraljevi Rumnjske, Michael I., i Bugarske, Simeon II. Belgijsku, britansku i španjolsku kraljevsku kuću predstavljaju prinčevi i princeze.

Među predstavnicima politike na pogrebu su bili predsjednik Europskog parlamanta Jerzy Buzek, gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, makedonski premijer Nikola Gruevski, češki ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg te najviši predstavnici austrijske politike uz predsjednika države Heinza Fischera. Hrvatsku je predstavljao veleposlanik u Beču Gordan Bakota.

Otoo je posljednih godina živio je u gradiću Poeckingu na Starnberškom jezeru blizu Muenchena. Hrvatsku je Otto von Habsburg često posjećivao i redovito isticao njezinu pripadnost Europi. Svesrdno je pomagao Hrvatsku tijekom Domovinskog rata i vjerovao je u njezino gospodarsko čudo po uzoru na poratnu Njemačku.

16.07.2011. 21:16:00
http://metro-portal.hr/pokopani-otto-von-habsburg-i-njegova-supruga/61370/