Metro-portal.hr

objavljeno 10.05.2012. 16:41:39
YO-YO EFEKT

Pojačano nakupljanje sala nakon liposukcije

Ako se ne vježba nakon liposukcije salo se počinje pojačano nakupljati oko vitalnih organa

Fotografija vijesti

Žene koje se podvrgnu liposukciji i ne vježbaju nakon toga izložene su riziku nakupljanja još više sala oko unutarnjih organa smještenih u trbušnoj šupljini, pokazalo je brazilsko istraživanje, javlja Hina.

Znanstvenici predvođeni Fabianom Benatti sa sveučilišta u Sao Paolu utvrdili su da se unutar nekoliko mjeseci od abdominalne liposukcije može povećati količina tzv. visceralnog masnog tkiva koje okružuje unutarnje organe, no utvrdili su i da redovito vježbanje može spriječiti nakupljanje tog sala.

"Kirurško uklanjanje sala može imati ozbiljne posljedice, poput kompenzacijskog nakupljanja visceralnog masnog tkiva koje može biti dugoročno opasnije", kazala je Benatti.

Visceralno masno tkivo opasnije je od onog smještenog odmah ispod kože jer je tješnje povezano s pojavom tipa 2 dijabetesa i srčanih bolesti, naveo je znanstveni tim u radu objavljenom u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Istraživanje je provedeno na 36 žena normalne tjelesne težine koje su se podvrgnule uklanjanju male količine sala s trbušne stijenke i nijedna nije vježbala prije zahvata.

Podijeljene su u dvije skupine od kojih je jedna vježbala nakon zahvata, a druga nije mijenjala način života. Četiri mjeseca kasnije utvrđeno je da je kod onih koje nisu vježbale prosječno povećana količina visceralnog masnog tkiva za deset posto dok kod žena koje su vježbale nije bilo promjena.

10.05.2012. 16:41:39
http://metro-portal.hr/pojacano-nakupljanje-sala-nakon-liposukcije/70851/