Metro-portal.hr

objavljeno 05.09.2012. 16:28:00
OVO JE DOBRO

Pojačani napori koriste srčanim bolesnicima

U opsežnom se istraživanju pokazalo da srčani bolesnici mogu vježbati puno intenzivnije nego što se do sada mislilo uz jednak rizik kao da umjereno vježbaju

I nakon operacije ili srčanog udara možete normalno vježbati
I nakon operacije ili srčanog udara možete normalno vježbati (Arhiva)

Srčanim bolesnicima i onima koji se oporavljaju od srčanog udara obično se preporučuje umjerena tjelesna aktivnost, pretežno zbog vjerovanja da srce ne bi moglo podnijeti snažnije opterećenje.

No, novo istraživanje provedeno u Norveškoj na gotovo 5 tisuća bolesnika pokazalo je da intenzivne tjelesne aktivnosti mogu biti sigurne i za takve bolesnike, jer je rizik zatajenja srca podjednako nizak nakon oba oblika tjelovježbe.

U sklopu istraživanja pratili su bolesnike preko 179 tisuća sati u aerobnom vježbanju, 130 tisuća sati u umjerenom vježbanju kao što je dodanje, dok su ostalo vrijeme intenzivno vježbali - vozili bicikle, trčali i bavili se skijaškim trčanjem, a svi su sudionici isprobali sve aktivnosti.

Umjereno vježbanje uključivalo je aktivnosti koje su išle uz broj otkucaja srca koji je bio u rasponu od 60 do 70 posto maksimalnog broja otkucaja. Intenzivno vježbanje značilo je kratkotrajno četverominutno bicikliranje, trčanje ili skijaško trčanje koje bi podiglo broj otkucaja na 85 do 95 posto maksimalnog broja otkucaja, a nakon toga bi slijedio interval umjerene tjelovježbe.

Tijekom umjerenog vježbanja jedna je osoba preminula od srčanog udara a tijekom intenzivnog vježbanja dvije su pretrpjele infarkt, no uspjele su preživjeti, pa su znanstvenici zaključili da istraživanje treba svakako nastaviti jer vjeruju da su u mogućnosti pomoći srčanim bolesnicima na ovaj način.

05.09.2012. 16:28:00
http://metro-portal.hr/pojacani-napori-koriste-srcanim-bolesnicima/73731/