Metro-portal.hr

objavljeno 26.12.2009. 21:21:08
TEMELJITE PROVJERE

Pojačane mjere sigurnosti u zračnim lukama diljem svijeta

Uvedene su dodatne i strože pretrage, vrijeme za check-in je produženo, a putnike se poziva da ograniče unos prtljage u kabine zrakoplova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Sigurnost zračnih luka povećana je diljem svijeta nakon što je osumnjičeni terorist pokušao raznijeti transatlantski let Northwest Airlines za Detroit s 289 putnika i članova posade, izvješćuju u subotu američki mediji.

Osumnjičeni, 23-godišnji Nigerijac Abdul Faruk Abdulmutalab, pokušao je detonirati malu eksplozivnu napravu na letu Northwest Airlinesa 253 iz Amsterdama, nedugo prije slijetanja u Detroit, no ona je zakazala.

Umjesto eksplozije, čulo se pucketanje poput onog petarde, izbio je plamen i dim, a Abdulmutalab je zadobio opekline drugog i trećeg stupnja na nogama. Svladali su ga putnici i članovi posade, a poslije slijetanja je uhićen, medicinski obrađen i podvrgnut ispitivanju FBI-a, izvješćuje CNN.

Za gašenje požara bio je potreban protupožarni aparat, izjavio je jedan od putnika.

Nigerijac je "puno toga rekao" FBI-u, izjavio je visoki američki dužnosnik za CNN, dodajući kako su prvi dojmovi da je osumnjičeni djelovao samostalno i da nije imao formalnih veza s organiziranom terorističkom skupinom.

Bijela kuća je objavila da incident smatra pokušajem terorističkog napada. Predsjednik Barack Obama, koji Božićne blagdane provodi na Havajima, izviješten je o incidentu u telefonskom razgovoru sa suradnicima. On im je dao upute da se "poduzmu sve potrebne mjere kako bi se podigla sigurnost zračnog prometa", naveo je u priopćenju glasnogovornik Bijele kuće Bill Burton.

Sigurnost u zračnim lukama u Velikoj Britaniji, kontinentalnoj Europi, Kanadi, dijelovima Azije i Australije povećana je u subotu, a Europska komisija je priopćila da su nadležne europske službe u kontaktu s nizozemskim i američkim dužnosnicima, prenosi Bloomberg News.Ministarstvo domovinske sigurnosti priopćilo je da će zrakoplovni putnici primijetiti "dodatne mjere skeniranja koje su uvedene kako bi se zajamčila sigurnost putnika na domaćim i međunarodnim letovima".

Najviši republikanski član Odbora za obavještajne službe Predstavničkog doma Kongresa SAD, kongresnik Pete Hoekstra, izjavio je kako ima informaciju da je osumnjičeni možda kontaktirao s radikalnim antiameričkim imamom Anvarom Al Avlakijem u Jemenu, koji je imao veze s Nidalom Hasanom, osumnjičenim za ubojstvo 13 američkih vojnika u Fort Hoodu u Teksasu.

Osumnjičeni Abdulmutalab, koji je pritvoren u Detroitu, rekao je vlastima da eksplozivnu napravu nabavio u Jemenu, zajedno sa uputama o tome kada je treba uporabiti, izvijestio je američki javni radio NPR, pozivajući se na savezni bilten o sigurnosti.

Glasnogovornik sveučilišta London, rekao je u subotu da je osoba identificirana kao Omer Faruk Abdulmutalab bila upisana na strojarstvu, između rujna 2005. i lipnja 2008. godine.

Američki ABC News je ranije izvijestio da je Abdulmutalab bio student Londonskog sveučilišta.

ABC je naveo da je Abdulmutalab putovao iz Nigerije u SAD na vjerski seminar, prema njegovoj ulaznoj vizi, koja mu je izdana 16. lipnja 2008., a vrijedila je do lipnja 2010.

FBI-ev ured u Detroitu, koji vodi istragu, ispituje materijale koje je koristio osumnjičeni, rekla je glasnogovornica FBI-a Sandra Berchtold.

Susan Elliott, glasnogovornica Northwest Airlinesa, kazala je ranije da je osumnjičeni imao petarde.

Osumnjičeni je rekao vlastima da je koristio špricu kako bi pomiješao kemikalije s eksplozivnim prahom koji je ljepljivom trakom bio pričvršćen za njegove noge, izvijestio je The New York Times, citirajući neimenovane američke dužnosnike koji su dodali da je osumnjičeni možda bio u američkim obavještajnim bazama podataka.

Nacionalni koordinator za protuterorizam u Nizozemskoj i nizozemska policija "istražuje što se dogodilo", rekla je za Bloomberg News glasnogovornica nacionalnog koordinatora, Judith Sluiter.

Istragom je obuhvaćeno kretanje putnika i provedba sigurnosnih provjera u amsterdamskog zračnoj luci Schiphol, s koje je poletio Northwestov let 253. U subotu je na Schipholu uvedeno dodatno pretraživanje putnika i prtljage.

Zbog incidenta, američke su vlasti zatražile od zrakoplovnih kompanijama da poduzmu dodatne mjere sigurnosti diljem svijeta.

U Velikoj Britaniji, putnici za SAD-u su upozoreni da ostave više vremena za 'check-in' i ograniče unos prtljage u kabinu zrakoplova, rekla je glasnogovornica British Airwaysa.

U Australiji, u Sydneyu su putnici na letovima za SAD podvrgnuti strožim provjerama odjeće i prtljage. Zračna luka Melbourne primila je upute australske vlade da pojača sigurnosne provjere, rekao je glasnogovornik Damjan Tkalec.

U Tajvanu i Hong Kongu uvedena su dodatne sigurnosne provjere putnika i ručne prtljage na letovima za SAD.

U Kanadi je ministar prometa John Baird izdao upute kanadski Upravi za sigurnost zračnog prometa da "uvede pojačano stanje budnosti".

U Indiji je razina sigurnosti u zračnim lukama već ranije podignuta na najvišu razinu zbog sezone blagdana, kazao je glasnogovornik nadležne indijske službe sigurnosti. (hina/metro-portal)

26.12.2009. 21:21:08
http://metro-portal.hr/pojacane-mjere-sigurnosti-u-zracnim-lukama-diljem-svijeta/29407/