Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2018. 15:31:00
RECENZIJA KNJIGE

Pohvala starosti Pavla Pavličića

„Pohvala starosti“ odvodi u svijet treće dobi te na humorističan i edukativan način prikazuje što se krije iza tabua starosti

Eh, da... starost
Eh, da... starost (Mozaik knjiga)

Naklada Mozaik donosi nam novu knjigu cijenjenog domaćeg pisca. Pavao Pavličić nas s nizom feljtona i eseja pod naslovom „Pohvala starosti" odvodi u svijet treće dobi te na humorističan i edukativan način prikazuje što se krije iza tabua starosti. Vrlo aktualan problem današnjeg društva jest marginaliziranje tako zvane problematike starenja, zbog čega mnoga pitanja na tu temu bivaju ignorirana. Pavličić nam ovim djelom želi približiti tu temu ne bi li uvidjeli koliko je sveprisutna. Starost je sastavni dio svakoga bića te ni pod koju cijenu ne bi trebala biti obezvrijeđena, a ovim djelom zaista imamo priliku sagledati ju kroz prizmu umjetnika koji svoju svakodnevicu prenosi čitatelju na papir.

Knjiga je podijeljena na četiri djela: Fiziologija, Psihologija, Sociologija i Filozofija. Svaki od tih dijelova upoznaje nas s potpunim obujmom koji podnaslov predstavlja. Listajući knjigu može se zaustaviti na bilo kojem djelu i zdušno nasmijati. Pavličić govori o problematici koja se u današnjem svijetu utišava, no on joj daje jednu potpuno novu dimenziju svojom duhovitošću i iskrenošću.

Strast je pojam koji se primjerice pripisuje ljudima u mladoj ili zreloj dobi, dok ju se ljudima u trećoj dobi nastoji okrutno oduzeti. Ono na što nas „Pohvala starosti" podsjeća jest da strast pripada starim ljudima jednako koliko i mladima. Dapače, ona je, prema Pavličiću, jedini razlog zbog kojeg još uvijek vrijedi živjeti. Oduzme li se starim ljudima strast, tada mogu samo leći i umrijeti. Neće imati više razloga za život. Strast se u starim ljudima smatra smiješnom pojavom. Ako se jedan starac zaljubi u mlađu ženu smatra ga se smiješnim i očajnim. Senex comicus - smiješni starac, tako se naziva staru osobu punu strasti. Međutim, bitno je osvijestiti kako stara osoba i dalje ima želju dokazati kako je sposobna brinuti za sebe, obavljati svakodnevne poslove ili možda i zadovoljiti ženu. To je ono što im daje smisao života. Strast je i dalje prisutna, ne treba joj umanjivati vrijednost. Upravo nam Pavao Pavličić želi tu ideju približiti u nadi da će ga se jednog dana vidjeti samo kao senex bez comicus.

13.06.2018. 15:31:00
http://metro-portal.hr/pohvala-starosti-pavla-pavlicica/112693/