Metro-portal.hr

objavljeno 24.07.2019. 09:01:00
PRIPAZITE

Pogrešne smjernice čine prehranu nezdravijom

Stručnjaci tvrde da je kontraproduktivno ljude upozoravati na štetnost maslaca i mesa jer na kraju jedu kruh i šećer, namirnice koje su štetnije

Nemojte slušati baš sve savjete... razmislite malo sami
Nemojte slušati baš sve savjete... razmislite malo sami (Arhiva)

Smjernice za prehranu mogu nas lako zavarati, jer nas zapravo tjeraju da jedemo nezdravije nego što smo to radili do sada, tvrde znanstvenici.

Sir i meso smanjuje šanse od rane smrti za četvrtinu, otkriva veliko kanadsko istraživanje. To znači da možemo konzumirati dva puta više tih namirnica nego što se trenutno preporučuje, a to se odnosi i na maslac, smatraju znanstvenici.

Vodeći liječnici kažu da rezultat istraživanja navodi na razmišljanje o konvencionalnim stavovima u vezi sa zdravom prehranom. A do navedenih otkrića kanadski su znanstvenici došli ispitivanjem više od 218.000 osoba o njihovoj potrošnji hrane u 52 zemlje svijeta.

Oni koji ostvaruju najveći dnevni unos mlijeka i crvenog mesa, smanjili su izglede za ranu smrt 25 posto, a rizik od iznenadnog srčanog udara za 22 posto. 

Stručnjaci tvrde da je kontraproduktivno ljude upozoravati na štetnost maslaca i mesa jer na kraju jedu kruh i šećer, namirnice koje su štetnije.

"Naši rezultati pokazuju da su mliječni proizvodi i meso korisni za zdravlje srca i dugovječnost. To se razlikuje od trenutnih smjernica za prehranu", izjavio je profesor Salim Yusuf s kanadskog sveučilišta McMaster.

Trenutno je preporuka konzumirati dnevno dva mliječna obroka, odnosno takvi proizvodi trebaju činiti osam posto dnevnog kalorijskog unosa odraslih ljudi. To su jedan jogurt ili dvije kriške sira. S druge strane, savjet je ne jesti više od 70 grama crvenog mesa dnevno.

Međutim, u sklopu istraživanja pokazalo se da su najboljeg zdravlja osobe koje konzumiraju tri mliječna obroka u danu i 120 grama neprerađenog crvenog mesa. Stručnjaci kažu da slične koristi ima i jedenje piletine i puretine.

Zdravstvene smjernice navode da konzumiranje previše zasićenih masti povećava razinu kolesterola u krvi i rizik od bolesti srca.

Prema stručnjacima, njihov unos za odraslu osobu po danu ne bi trebao biti veći od 30 grama, a za žene 20 grama.

Zasićene masti nalaze se u životinjskim proizvodima kao što su maslac, sir i crveno meso. Osim što osiguravaju energiju, važne su i zbog esencijalnih kiselina.

"Dobro se hraniti znači gledati na prehranu u cjelini, a ne fokusirati se na pojedinačne elemente. Meso i mliječni proizvodi mogu pridonijeti zdravoj, uravnoteženoj prehrani dok se jedu u umjerenim količinama, uz obilje voća i povrća, mahunarki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica", izjavio je profesor Jeremy Pearson, pomoćnik medicinskog direktora Britanske zaklade za srce.

Međutim, zbog ove studije neće se promijeniti trenutne smjernice o prehrani.

"Iako se slažemo da mliječni proizvodi igraju ulogu u prehrani, prevelika konzumacija može dovesti do visokog nivoa zasićenih masti i soli, što povećava rizik od bolesti srca - pojasnio je Louis Levy, voditelj odjela za prehrambenu znanost iz engleske Agencije za javno zdravstvo.

24.07.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/pogresne-smjernice-cine-prehranu-nezdravijom/119702/