Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2010. 23:31:30
PRAZNIK GLAZBE

Pogorelić s onoga svijeta priuštio Lisinskom nezaboravnu izvedbu Chopina

Ivo Pogorelić svojom je osebujnom interpretacijom Chopina očarao zagrebačku publiku

Ivo Pogorelić u Lisinskom
Ivo Pogorelić u Lisinskom (Bernard Čović/CROPIX)

Medijska prašina koja se uvijek podigne oko dolaska Ive Pogorelića u Zagreb pokazala se i ovoga puta opravdanom. Maestro klavira napunio je Lisinski do vrha, a pred dvoranom je ostalo gotovo stotinjak obožavatelja.

Publiku su ispunili uglednici iz svijeta politike i umjetnosti predvođeni predsjednikom države Ivo Josipovićem, Mersadom Berberom, Hrvojem Hribarom i Borisom Ljubičićem.

Početak koncerta počeo je bez glavne zvijezde, izvedbom Beethovenovog Koriolana Zagrebačke filharmonije. Bila je to nadahnuta izvedba predvođena slavnim izraelskim violinistom i dirigentom (koji često muzicira i na violi) Shlomom Mintzom koji je plesao zajedno s orkestrom.

Nakon Beethovena, na red je došao Chopin. Njegova godina ne može biti obilježena na bolji način, jer Pogorelićeva je zvijezda zasjala upravo izvedbama tog kompozitora još u ranoj mladosti. Drugi koncert za klavir i orkestar u f-molu ostavili su publiku bez daha i izazvali dugotrajni pljesak, za koji se činilo da nikada neće prestati. Osebujna interpretacija koja krasi Pogorelićev rad i ovoga je puta očarala sve prisutne.

Filharmonija je u pozadini bila nenametljiva i diskretna, no jednako tako i impresivna pod ravnanjem raspoloženog Shloma Mintza. Nakon glavne zvijezde večeri poslije pauze, koncert je završila Filharmonija Brahmsovom Prvom simfonijom u c-molu.

Koncert Ive Pogorelića bio je praznik za uši, a sad je jasno da je upravo to bio glavni razlog što je Crvena oktava gotovo cijela prodana u pretplati. Rijetke ulaznice u slobodnoj prodaji bile su danas dragocjeni komadići papiri koji su uveli sretnike na vrhunski događaj.

29.10.2010. 23:31:30
http://metro-portal.hr/pogorelic-s-onoga-svijeta/50519/