Metro-portal.hr

objavljeno 01.01.2010. 16:59:18
BOGATIH 365 DANA

Pogledajte što nam sve nudi sportska 2010.

Pred nama su veliki spektakli, ali i izazovi u kojima očekujemo nove medalje i postolja naših najboljih sportaša

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Drago Sopta/CROPIX)

Došla je 2010. godina i nakon što prođe mamurluk i otriježnjenje od slavlja i kad se svi spuste na zemlju predstoji suočavanje sa stvarnošću. Istina je da kriza i pandemije još nisu prošle, otkazi se dijele na sve strane, novca je malo, ali nada i optimizam su nam ono zadnje što je ostalo. Ova godina mora biti bolja za sve. Jedna od rijetkih stvari koje su sigurne je ta da nas očekuju veliki sportski spektakli i događaji - bilo bi stoga najbolje da ovu godinu i započnemo u sportskom, ali prije svega pobjedničkom duhu.

Početak parade bit će na Sljemenu gdje se održava Snow Queen Trophy. U Zagreb dolaze najbolji svjetski skijaši i skijašice - žene nastupaju već 3. siječnja, a tri dana kasnije na redu su momci. Dođite i podržite naše Niku Fleiss i Anu Jelušić. I Ivicu Kostelića, naravno, ako se odluči nastupiti (podsjetimo, on se još uvijek oporavlja od operacije).

Krajem siječnja, točnije od 19. do 31., održava se rukometno Europsko prvenstvo u Austriji. Hrvatski reprezentativci prvi susret igraju s Norveškom, naredne žrtve su Ukrajina i Rusija. Izbornik Červar odlučio je pomladiti ekipu pa će se među igračima naći i nekoliko novih imena.

Olimpijske igre u Kanadi mogle bi biti prava prilika za povratak Ivice Kostelića; otvaranje igara je 12. veljače. Već prvog dana nakon otvorenja počinju utrke i to muški spust - natjecanja završavaju slalomima 26. i 27. Natjecatelji će sudjelovati u ukupno sedam sportova, 15 disciplina na 12 terena.

Za manje od dva mjeseca i Mirko Cro Cop Filipović će se vratiti na borilišta. U sydneyu će 21. veljače odmjeriti snage s Benom Rothwellom na UFC110 spektaklu. Iako su mu mnogi predviđali kraj karijere nakon neuspjehasa Dos Santosom, Mirko je opovrgnuo takve spekulacije - Cro Cop ć za UFC odraditi još najmanje dvije borbe.

Ljubitelji Lige prvaka također će u veljači doći na svoje. Sve je bliža završnica tog velikog natjecanja, a u osmini finala moći ćete uživati u sudaru divova - Manchester United protiv Milana, Chelsea protiv Intera, Lyon ide na Real, a Porto na Arsenal.  Bayern će se susresti s Fiorentinom.

Veliku prašinu podigao je i Michael Schumacher objavivši da se vraća u Formulu 1 pod zastavom Mercedes GP-a. Velika nagrada Bahreina koja se održava 14. ožujka označit će veliki povratak  ovoga sedmerostrukog prvaka svijeta.

I onda, najveći događaj godine - Svjetsko nogometno prvenstvo u Južnoj Africi. Nažalost, Hrvatska se nije uspjela plasirati na ovo natjecanje, ali to ne znači da istinski ljubitelja nogometa neće uživati u vrhunskim susretima velikih reprezentacija poput Njemačke, Engleske, Srbije, Brazila, Portugala, itd.

Pred samu jesen u zagrebačkoj će se Areni održati Europsko prvenstvo u vaterpolu, anaše će Barkude pokušati uzeti svoje prvo europsko zlato.

Čak 16 godina posta na svjetskim prvenstvima napokon je prekinuto - hrvatski košarkaši će od 28. kolovoza do 12. rujna u Turskoj nastojati doći do jednog od postolja. Morat ćemo proći Slovence, Amerikance, Brazilce pa Tunis i Iran. Podsjetimo, prve četiri ekipe iz skupine  idu dalje u osminu, a to je najmanje što se od naših momaka očekuje.

Split će ove godine ugostiti natjecatelje Kontinentalnog kupa, najjačeg atleskog natjecanja 2010. Početkom rujna, točnije 4. i 5., na scenu će stupiti naša Blanka Vlašić, a špekulira se i o dolasku Usaina Bolta.

Ovdje smo spomenuli smo najveća natjecanja; onih manjih također će biti, a na njima sigurno i hrvatski sportaši. Stoga s oduševljenjem startamo u novu godinu i očekujemo nove uspjehe naših predstavnika u svim sportovima.

01.01.2010. 16:59:18
http://metro-portal.hr/pogledajte-sto-nam-sve-nudi-sportska-2010/29789/