Metro-portal.hr

objavljeno 25.11.2010. 15:45:00
RONIOCI U AKCIJI

Pogledajte podvodne fotografije čišćenja smeća na Pelješcu

GALERIJA - Više desetaka tona smeća stiglo je na Pelješac, ronioci imaju pune ruke posla

Čišćenje smeća
Čišćenje smeća (Ronilacki klub Bofor / CROPIX)

Na Pelješcu, Korčuli i Lastovu nastavljeno je čišćenje uvala od otpada, koje je prije nekoliko dana nanijelo more zbog jakog juga, priopćeno je popodne iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Čišćenje uvale Zaglavak na Pelješcu danas obnavljaju ronioci kluba „S - 57" iz Trstenika, kluba „Bofor" iz Vignja i kluba „Neretva" iz Mostara (BiH), smeće prikuplja i brodica tvrtke CIAN, a ronioci su sakupili oko 100 vreća smeća. Kako vjetar ne bi odnio smeće, branom je pregrađena uvala Zamali, a uvala Prapratno također će biti skoro očišćen.

Brodica Lučke kapetanije Dubrovnik - Ispostave Lastovo isplovila je oko otoka s djelatnicima Parka prirode Lastovsko otočje, no nije zamijećeno neuobičajeno onečišćenje smećem. Djelatnici lokalnog komunalnog poduzeća i Parka prirode uklonili su dio smeća iz Skrivene luke i uvale Uska, navodi Ministarstvo.

Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik - Ispostava Vela Luka obišli su i akvatorij jugozapadnog dijela otoka Korčule, gdje je primijećeno onečišćenje. "EKO Blato" je očistio znatan dio smeća iz uvale Lovišća i Tri luke.

Brodica Plovputa ispostave plovnog područja Korčula obišla je akvatorij otoka Korčule i Mljeta, a brodica Ronilačkog centra „Aquatica" pretražila je akvatorij Mljeta, te u Mljetskom kanalu pronašla manju količinu otpada.

Još uvijek je na snazi radio oglas o upozorenju na plutajuće onečišćenje u Mljetskom kanalu.

U koordinaciji sa Županijskim stožerom za zaštitu i spašavanje komunalna poduzeća sakupljaju otpad na otocima i kopnu, ističe Ministarstvo.

Podsjeća kako su jučer brodom „Danče" Lučke kapetanije Dubrovnik prevezeni ronioci ronilačkog kluba „Dubrovnik" koji su uz pomoć ronilačkog kluba „Aquatica" i „Bofor" čistili dio podmorja uvale Trstenik i pritom sakupili oko 70 vreća smeća.

Uvala Zaglavak jučer je zagrađena branom koju su postavili brodice CIAN-a i Pomorskog servisa luke Ploče, čime je spriječeno odnošenje smeća na pučinu. Ronioci su pregledali podmorje od navedene uvale prema Žuljani te nisu pronašli ništa neuobičajeno.

Tijekom jučerašnjeg dana područje onečišćeno otpadom obišli su predstavnici Lučke kapetanije Dubrovnik s članovima Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i inspektoricom zaštite okoliša, navodi glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan.

Predstavnici Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije trenutačno stanje ocijenili su relativno dobrim s obzirom na sve poduzete aktivnosti na sanaciji.

Onečišćenje mora i priobalja velikim količinama organskog i anorganskog otpada koje je donijelo more zbog jakog juga, na tom je području primijećeno prije četiri dana.(hina/metro-portal)

25.11.2010. 15:45:00
http://metro-portal.hr/pogledajte-podvodne-fotografije-ciscenja-smeca-na-peljescu/51759/