Metro-portal.hr

objavljeno 15.05.2010. 16:00:00
ŠTO DALJE OD TIJELA

Pogledajte najotrovnije životinje na Zemlji

Jedna morska osa ima dovoljno otrova s kojim može usmrtiti 250 ljudi, brza je i slabo vidljiva u moru

Fotografija vijesti

Zmije, paukovi i ribe imaju u svojim tijelima otrove koji su izuzetno opasni za ljude. Iako svoje oružje koriste samo kada se osjećaju ugroženima, svake godine dolazi do brojnih nesretnih susreta između otrovnih životinja i čovjeka. Među najotrovnijim životinjama na Zemlji su:

Morska osa
Smatra se najotrovnijom životinjom u moru zbog koje se u Australiji svake godine zatvaraju određeni dijelovi obale. Ukoliko dođe u kontakt s kožom, vjerojatna je smrt čovjeka u samo nekoliko minuta. Morska osa u sebi ima dovoljno otrova s kojim može usmrtiti 250 ljudi, a opasna je i za druge ribe.

Otrovna žaba
Chocó indijanci iz Kolumbije koristili su otrov ovih žaba za lov. Smrtonosnom tekućinom namazali su strelice kako bi lakše pokorili svoje žrtve.

Hibridne pčele
Afrikaznizirane ili amerikanizirane pčele nastale su parenjem različitih vrsta pčela tijekom stoljeća. Izrazito su agresivne i ratoborne, a kada osjećaju da im je ugroženo stanište zajedno napadaju svoju žrtvu. Od 500 uboda umiru djeca, a od 1000 odrasle osobe.  

Kraljevska kobra
Iako često podcijenjena, kraljevska kobra ima opasan otrov koji u živčanom sustavu čovjeka dovodi do smrti za nekoliko minuta. Količina otrova koja se oslobađa pri jednom jedinom ugrizu mogla bi usmrtiti deset osoba ili jednog odraslog slona.

Komodski zmaj

Najveći živuči gušter koji potječe iz Indonezije. Posljednji zabilježeni slučaj napada dogodio se 2007. kada je smrtno stradao devetogodišnji dječak. U slini zmaja nalaze se agresivne bakterije pa je dio tijela koji je pogođen ugrizom potrebno odmah amputirati.

Okrugle ribe
Postoji 150 vrsta okruglih riba koje su gotovo sve otrovne. Sam otrov nalazi se u koži, jetri i jajnicima, a kad dospije u ljudsko tijelo dovodi do paralize i zatajenja dišnog sustava.

By Wikipedia

15.05.2010. 16:00:00
http://metro-portal.hr/pogledajte-najotrovnije-zivotinje-na-zemlji/40089/