Metro-portal.hr

objavljeno 30.04.2012. 23:15:00
TEŽINA AUTOMOBILA

Pogledajte kako nas široki strukovi koštaju milijarde

Pokazalo se kako bi Amerikanci u današnje vrijeme trošili gotovo 4 milijarde litara goriva manje na godišnjoj razini kad bi bili mršavi kao prije 50 godina

Fotografija vijesti

O utjecaju sve prisutnije epidemije debljine na troškove ionako opterećenog sustava zdravstvene skrbi ne treba trošiti previše riječi - više posjeta bolnicama, veća potrošnja skupih lijekova i veći rizik za razvijanjem drugih bolesti poput dijabetesa svima su dobro poznate negativne posljedice struka koji je iz godine u godinu kod stanovnika sve širi i širi.

Jedna od stvari o kojima mnogi ne razmišljaju jest utjecaj debljine na potrošnju goriva, posebice u doba rekordno skupe sirove nafte i cijena koje su otišle nebu pod oblake.

Iako zvuči čudno, podaci do kojih je došla jedna američka osiguravateljska kuća stvarno su šokantni. Naime, pokazalo se kako bi Amerikanci u današnje vrijeme trošili gotovo 4 milijarde litara goriva manje na godišnjoj razini kad bi prosječno bili mršavi kao što je to bio slučaj prije 50 godina. Jednostavnom računicom dolazi se do podatka da svaki dodatni kilogram kod prosječnog Amerikanca povećava godišnju potrošnju za gotovo 300 milijuna litara.

Jednostavno - teži ljudi znače i teže automobile, a što je automobil teži, više i troši. Unatoč tomu što mnogi smatraju kako su automobili u šezdesetima bili teži nego oni danas (jer su uglavnom bili i veći), to naprosto nije slučaj, ponajviše zbog silne elektronike i uređaja za sigurnost koji se ugrađuju u moderna vozila.

Podatke za Hrvatsku nažalost nemamo, ali svakako bi bilo zanimljivo vidjeti koliko mi godišnje kuna gubimo zbog toga što se ne možemo odreći vožnje naših limenih ljubimaca, što nas u konačnici čini još debljima, jer se ionako sve manje krećemo. Ako ništa drugo, ovo je odlična inicijativa da konačno izvučete svoj stari bicikl iz podruma.

30.04.2012. 23:15:00
http://metro-portal.hr/pogledajte-kako-nas-siroki-strukovi-kostaju-milijarde/70554/