Metro-portal.hr

objavljeno 25.08.2011. 20:15:40
ZAPANJUJUĆE

Pogledajte kako crna rupa usisava zvijezddu

VIDEO ANIMACIJA - Znanstvenicima je uspjelo prikazati nevjerojatan prizor svemirskog mlaza koji izbacuje supermasivna crna rupa nakon što je uništila i progutala zvijezdu

Fotografija vijesti

Visokoenergetske čestice, koje se kreću gotovo brzinom svjetlosti, i zračenje najviših energija, rendgenske i gama-zrake, uspjevaju pobjeći iz malog, središnjeg područja crne rupe u obliku dva suprotna mlaza, poznatija kao 'relativistički mlazovi'.

Zbog velikih količina energije ti mlazovi mogu se prostirati tisućama svjetlosnih godina u daljinu.

Mehanizam nastanka samih mlazova znanstvenici još pokušavaju dobjasniti, međutim, pretpostavlja se da smjer mlazovima određuje osa rotacije supermasivne crne rupe.

Većina galaksija u svom središtu ima supermasivnu crnu rupu čija se masa mjeri u milijunima ili čak milijardama sunaca.

Naučnici do ovog otkrića ne bi došli da se satelit Swift nije našao na putu jednog od tih mlazova koji su izbačeni pri brzini od 99,5 posto brzine svjetlosti. 

"Nevjerojatno je zapravo. Izvor još uvijek proizvodi X-zrake i postoji velika vjerojatnost da će ostati dovoljno svijetao da će ga Swift moći proučavati sljedećih godinu dana. Ponaša se kao ništa na što smo do sada navikli", izjavio je David Behrouz sa Sveučilišta u Pennsylvaniji. 

Da crna rupa proguta zvijezdu događa se jednom na svakih sto milijuna godina, a ova će crna rupa sada će postati još snažnija upravo zahvaljujući 'obroku' to jest masi zvijezde koju je uništila i usisala u sebe.

25.08.2011. 20:15:40
http://metro-portal.hr/pogledajte-kako-crna-rupa-usisava-zvijezddu/62582/