Metro-portal.hr

objavljeno 11.10.2010. 17:45:06
ZA SADA OK

Poduzimaju se pripremne mjere za moguće onečišćenje Dunava

Državna uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila je da u Republici Hrvatskoj nema onečišćenja Dunava, ali se stalno prati stanje vode u rijeci

Uzorci vode iz Dunava
Uzorci vode iz Dunava (CROPIX)

Napominjući da se poduzimaju i pripremne mjere za ograničavanje onečišćenja, u slučaju da do toga dođe, DUZS navodi kako jedna od mjera obuhvaća i sprječavanje dotoka vode iz Dunava u Kopački rit na određeno vrijeme, dok eventualno zagađena voda ne proteče kroz naš teritorij, što može trajati nekoliko dana.

Stručnjaci iz Hrvatskih voda i Parka prirode Kopački rit sutra će brodom po Dunavu obići područje Parka prirode, kako bi provjerili stanje, priopćeno je.

DUZS navodi da su, zbog veličine vodotoka kojima bi moguće onečišćenje doteklo u Dunav, od jutros u Mađarskoj na terenu prisutni inozemni stručnjaci koji su angažirani putem Mehanizma za suradnju u civilnoj zaštiti i koji djeluju na sanaciji izljeva te sprječavanju mogućeg dodatnog onečišćenja (grade se dodatni nasipi koji bi trebali ograničiti širenje mulja iz drugog bazena ako postojeća brana popusti).

DUZS ističe kako su Hrvatske vode u Republici Hrvatskoj poduzele sve mjere koje bi bilo potrebno provesti da se kontaminacija ne proširi. "Moguće onečišćenje u Hrvatskoj neće biti moguće zabilježiti vizualno, zbog relativno malih koncentracija, te Dunav zbog neće promijeniti boju ni prozirnost. Upravo zato su sve stručne službe usmjerene na uzimanje uzoraka i njihove obrade u kemijskom laboratoriju", navodi se u priopćenju.

DUZS podsjeća i da do sada nikakva povećanja koncentracije teških metala u vodi Dunava nisu utvrdili i svi laboratoriji u Republici Hrvatskoj ali i susjednim zemljama (Mađarskoj i Republici Srbiji) koji prate stanje. (hina/metro-portal)

11.10.2010. 17:45:06
http://metro-portal.hr/poduzimaju-se-pripremne-mjere-za-moguce-oneciscenje-dunava/49576/