Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2018. 08:01:00
ZNAJU ZNANJE

Poduzetnici iz "stvarnog života"

Mnogi moćnici koji sudjeluju na WEF18 ne znaju baš puno o stvarnosti koja vlada u svijetu. Za razliku od socijalnih poduzetnika koji su također u Davosu, gdje predstavljaju svoje projekte

Svašta se događa u Davosu
Svašta se događa u Davosu (Arhiva)

Žičara je odjednom stala. Na pola puta. Jednostavno je napadalo previše snijega. Muškarci s lopatama žure kako bi oslobodili put. Već satima se bore protiv snježnih masa i pokušavaju očistiti put za goste hotela Schatzalp. Jedini put koji od hotela, koji se nalazi na 1.800 metara nadmorske visine, vodi do mjesta održavanja Svjetskoga gospodarskog foruma (200 metara niže u Davosu) danas je moguće svladati samo zu pomoć žičare. Ako uopće vozi.

Posao za najsiromašnije

Anshu Gupta stoji u kabini i fotografira svojim mobilnim telefonom. Njegova supruga u Delhiju će biti impresionirana. Gupta je prvi put na Svjetskom gospodarskom forumu. On je uspješan socijalni poduzetnik u Indiji. Goonj, tako se zove njegovo poduzeće. Zaklada Schwaab (Schwab Foundation) koja organizira WEF18, pozvala ga je u Davos zajedno s još 34 druga "socijalna poduzetnika".

Njegova tema su najsiromašniji među siromašnima u indijskim selima, njihove potrebe kad se radi o vodi, infrastrukturi, obrazovanju i poslu. Gupta sa svojom organizacijom djeluje poduzetnički. Recikliranje rabljenog tekstila stvara npr. nova radna mjesta. Njegov cilj nije profit, već poboljšanje uvjeta života ljudi, i pritom se odriče u potpunosti donacija.

„Trebali bi prestati gledati na te ljude kao na nekoga kome treba pomagati, a na nas kao na donatore. Te bi ljude trebalo tretirati kao partnere, naš najveći izazov je promjena svjetonazora."

Što radite s otpadom?

Radna mjesta stvaraju prihode i dovode do novog samopouzdanja, uvjeren je Gupta. Na Svjetskom ekonomskom forumu on s političarima i poduzetnicima želi diskutirati, jer postojeće poduzetničke modele smatra zastarjelima.

Tracey Chambers se slaže s time. Ova Južnoafrikanka je također ponosna socijalna poduzetnica. S njezinom "The Clothing Bank" ona je, zajedno sa suosnivačicom Tracey Gilmore, stvorila stotine radnih mjesta u Južnoafričkoj Republici, posebice za žene.

Sezonsku odjeću, koju veliki trgovinski lanci vade iz svog asortimana, skuplja se i onda je žene sortiraju i, ako je potrebno, popravljaju. Na koncu roba ide u prodaju preko brojnih malih, mini-poduzeća - kako bi i te poduzetnice ostvarile prihode potrebne za život. "Clothing Bank" osim toga obrazuje žene, nudi kompjutorske tečajeve, tečajeve računovodstva i slično.

Na Svjetskom gospodarskom forumu Chambers želi popričati sa šefovima velikih trgovinskih lanaca. „Pitat ćemo ih što rade s otpadom, jer u toj branši ima puno tajni i mnogi šefovi uprava uopće ne znaju što se događa s njihovim otpadom. Oni i ne preuzimaju baš odgovornost za kraj ciklusa koji prođe odjeća."

Profit je sekundaran

Ono što je za neke otpad, kod drugih stvara radna mjesta i ne zagađuje okoliš. Dobit je važna samo kako bi se opet moglo investirati u poduzeće. Masa Kogure je do prije samo nekoliko godina radio u konzultantskoj kompaniji McKinsey. Ovaj je Japanac zarađivao puno novca, ali je bio potpuno nezadovoljan i doživio je - burnout. U svom je poslu tada vidio jako malo društvene koristi. A danas se brine oko toga da se u Japanu baca manje hrane.

„U svijetu je sve više i više potrošača, koji u nekom proizvodu rado vide i određenu socijalnu poruku, danas je sve više suradnje između socijalnog i privatnog sektora, i sve više se fokusira na socijalna poduzeća", kaže on i siguran je da će dolazak na Svjetski gospodarski forum dobro iskoristiti za svoje namjere. S predstavicima tvrtki želi razgovarati i lobirati za svoje ideje.

Problem su mu ipak niske temperature u Davosu, hladno je. „U Japanu nemamo više tako puno snijega, razlog su klimatske promjene. Nisam očekivao ove snježne mase", kaže on s osmijehom na licu dok promatra svoje čizme „okovane" zaleđenim snijegom.

Piše: Manuela Kasper-Claridge/DW
29.01.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/poduzetnici-iz-stvarnog-zivota/109980/