Metro-portal.hr

objavljeno 27.04.2010. 19:37:00
DOWN LOW

Podsjetite se zašto je važna higijena intime

Higijenski ulošci, tamponi i donje rublje svakako su korisni, ali ako se o njima ne vodi briga postaju najveći neprijatelji zdravlja intimnog područja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Njega tijela i lica vas ponekada može toliko zaokupiti da intimnoj higijeni ne pridate previše pozornosti.

No, njega intimnih dijelova je izuzetno važna. Podsjetite se zašto!

Pravilo # 1: Intimne dijelove ne perite s gelom za tijelo

Kao što vam je već vjerojatno poznato, vaša koža ima pH vrijednost 5,5 čemu su prilagođena sredstva za tuširanje. S druge strane, pH intimnih dijelova je 3,3. Korištenjem neprikladnih sredstava za tuširanje pH vrijednost se remeti zbog čega se mogu razvijati mikrobi i bakterije. Stoga, upotrebljavajte samo sredstva koja su izričito namijenjena za intimu. Mnogi ginekolozi savjetuju njegu samo čistom vodom. Vagina ima sposobnost samozaštite i neka sredstva koja su i namijenjena higijeni intimnih dijelova mogu narušiti njen pH. Kod žena koje pretjeruju s tim sredstvima mogu se vraćati vaginalne upale.

Pravilo # 2: Higijenske uloške mijenjajte svaka četiri sata

To je važno prije svega zato što menstrualna krv koja se apsorbira u uloške može uzrokovati razvoj štetnih bakterija. Ako imate mogućnost koristiti uloške načinjene od prirodnih materijala, to je i više nego preporučljivo obzirom da nisu skloni razvoju bakterija. S 'plastičnim' ulošcima se povećava mogućnost razvoja bakterija.

Pravilo # 3: Tampone mijenjajte svaka dva sata

Prije svakog mijenjanja tampona obavezno operite ruke. Kada ste vani i nemate sapuna i vode za pranje ruku, ukoliko nemate aplikator za umetanje tampona radije koristite uloške. Osim toga, važno je da ih mijenjate svaka dva sata čime ćete izbjeći razvoj bakterija i sindrom toksičnog šoka. Koji se može pojaviti zbog nepravilne, prije svega dugotrajne upotrebe istog tampona. Redovito mijenjanje nije savjet već obaveza. Tampone koristite naizmjenično s higijenskim ulošcima; stručnjaci savjetuju da se tamponi ne koriste preko noći kada idete spavati.

Pravilo # 4: Pobrinite za redovito pranje intimnih dijelova

Za vrijeme menstruacije to je izuzetno važno jer se na taj način smanjuje mogućnost nastanka i razvoja bakterija. Međutim, redovito pranje specijalnim šamponom i vodom preporučljivo je i kada nemate menstruaciju. Ako ste na putu ili na kampiranju te nemate pristup tekućoj vodi, koristite vlažne maramice za intimnu njegu - maramice za djecu ili za ruke nisu primjerene za intimnu njegu.

Pravilo # 5: Izaberite odgovarajuće donje rublje

Da, istina je da tange raznih boja i oblika izgledaju jako seksi i privlačno, ali su vrlo nehigijenske. Trakica koja je stalno uvučena u vašu guzu te vaginu uzrokuje razvoj bakterija te bakterije s anusa može prenijeti na vaginu. Isto tako seksi donje čipkasto rublje često je napravljeno od sintetičnih materijala što znači da vaše intimno područje ne diše što pak uzrokuje nadraženost kože i povećava mogućnost upale. Češće koristite pamučne gaćice u kojima intimni dijelovi dišu što je naročito važno kada dođe toplo vrijeme. I ne zaboravite da i pamučni donji veš može biti seksi!

Izvor: Intimatemedicine.com.hr


27.04.2010. 19:37:00
http://metro-portal.hr/podsjetite-se-zasto-je-vazna-higijena-intime/38802/