Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2009. 19:05:04
NEDOKAZANA TEORIJA?

Podrijetlo vrsta i nakon 150 godina izaziva sukobe

Nikada osporeno djelo Charlesa Darwina još uvijek ne želi prihvatiti mnoštvo onih koji u svemiru traže 'Boga, svrhu i nacrt'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Čak 150 godina nakon što je tiskano "Podrijetlo vrsta" Charlesa Darwina izazive sukobe između znanstvenika uvjerenih u ispravnost teorije i kritičara koji izbjegavaju gledati na život bez stvoritelja.

U ovoj "Darwinovoj godini", nazvanoj tako jer je 12. veljače bila 200. godišnjica Darwinova rođenja a 24. studenog je 150. godišnjica objave njegove knjige, svjedočili smo bujici knjiga, članaka i konferencija gdje se raspravljala teorija evolucije.

No konsenzus još nije na vidiku vjerojatno i stoga što je Darwinova evolucija i moćna znanstvena teorija kao i temelj filozofija i gledišta koja često uključuju ateizam.

"Ljudi se sukobljavaju i odbacuju evoluciju ne toliko kao znanost nego kao filozofiju", ocijenio je Nick Spencer, ravnatelj studija na londonskom teološkom neovisnom institutu Theos.

"Danas najrječitiji zagovornici Darwina često povezuju evoluciju s ateizmom... amoralnošću i idejom da nema nacrta ili smisla u univerzumu". On je rekao da su mnogi u SAD-u i Britaniji posljednjih desetljeća prihvatili antievoucijska stajališta "ne toliko zato što odbacuju evoluciju kao znanost, iako se tako često taj osjećaj artikulira, nego zato što odbacuju tu filozofiju o životu".

"Sasvim je moguće biti evolucionist i ne prihvaćati tu filozofiju o životu, biti evolucionist i vjerovati u Boga i svrhu i nacrt", rekao je.

Prošlotjedna konferencija u egipatskoj Aleksandriji bavila se raširenošću antievolucijskih gledišta u muslimanskom svijetu gdje vjernici navode Kuran, koji je donekle sličan Bibliji, odbacujući Darwinizam kao ateistički.

Nidal Gesum, alžirski astrofizičar s američkog sveučilišta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekao je da je 62 posto muslimanskih studenata i profesora u njegovom kampusu u posljednjem istraživanju reklo da je evolucija "samo nedokazana teorija" dok se samo 10 posto nemuslimanskih profesora s time složilo. (hina/metro-portal)

24.11.2009. 19:05:04
http://metro-portal.hr/podrijetlo-vrsta-i-nakon-150-godina-izaziva-sukobe/27169/