Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2010. 14:38:11
ZAVRŠENA OBNOVA

Podmornica iz Drugog svjetskog rata u Tehničkom muzeju

To je jedini preostali primjerak, od 26 proizvedenih, kompletno sačuvan i u potpunosti originalan

(Boris Arbanas / CROPIX )

U zagrebačkom Tehničkom muzeju svečano je danas predstavljena obnovljena i restaurirana podmornica CB 20 (Caproni tipo B) iz Drugog svjetskog rata, koja je nakon dvije godine restauratorskih radova, ponovo predstavljena javnosti u Odjelu prometnih sredstava.

Riječ je o podmornici izgrađenoj 1943. u Italiji koja je spadala u kategoriju tzv. džepnih podmornica: teška 35 tona, dugačka 15 metara i široka 3 metra. U ratnim uvjetima opsluživala su je tri mornara u časnik, a naoružana je bila s dva torpeda. Služila je za izviđanje obalnog područja i uništavanje lučkih postrojenja i brodova, izvijestio je ravnatelj Tehničkog muzeja Davor Fulanović.

Pred kraj Drugog svjetskog rata zarobljena je i pridružena Jugoslavenskoj ratnoj mornarici gdje je služila za osnovnu podmorničarsku obuku. Dobila je oznaku P-901, a zvali su je "Mališan".

Poklonjena je Tehničkom muzeju 1959. i to je jedini preostali primjerak, od 26 proizvedenih, kompletno sačuvan i u potpunosti originalan.

Njena obnova je izuzetan poduhvat, rekao je Fulanović i naglasio da je ta podmornica jedno od najvećih pokretnih dobara obnovljenih u Hrvatskoj. Kod izvođenja vanjskih radova bila je podignuta 80 cm od poda. Smještena je na nove nosače, što je omogućilo posjetiteljima da je vide preko mosta s muzejske galerije, čime je upotpunjen doživljaj izvornosti dolaska na podmornicu, rekao je Fulanović.

Najavio je i moguću skoru obnovu zgrade Tehničkog muzeja. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 14:38:11
http://metro-portal.hr/podmornica-iz-drugog-svjetskog-rata-u-tehnickom-muzeju/37324/