Metro-portal.hr

objavljeno 11.01.2010. 16:10:16
PRELIMINARNO

Podignuta optužnica protiv Somalca koji je htio ubiti danskog karikaturista

Napadač je optužen za terorizam, dvostruki pokušaj ubojstva i kršenje zakona o posjedovanju oružja za što može dobiti doživotnu kaznu zatvora

Kurt Wetergaard
Kurt Wetergaard

Dansko tužiteljstvo podignulo je preliminarnu optužnicu zbog terorizma protiv Somalca koji je pokušao ubiti karikaturista Kurta Wetergaarda, zbog njegove karikature proroka Muhameda, objavilo je u ponedjeljak tužiteljstvo.

Protiv Somalca je već podignuta preliminarna optužnica zbog pokušaja ubojstva, pošto je 1. siječnja provalio u Westergaardov dom u mjestu Aarhus, naoružan nožem i sjekirom.

Tužitelj Marian Thomsen u ponedjeljak je izjavio da su, nakon što je Somalac tijekom vikenda ispitan, istražitelji odlučili podignuti preliminarnu optužnicu protiv njega zbog terorizma, što se smatra ozbiljnijim zločinom, zbog kojega se može dobiti maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Muškarac, čije ime ne smije biti objavljeno, u skladu s odredbom danskog suda, optužen je i za pokušaj ubojstva policajca, potom još jedne osobe i zbog kršenja danskoga zakona o posjedovanju oružja. Thomsen je izjavio kako je osumnjičeni odbacio sve točke optužnice osim one o posjedovanju oružja. (hina/metro-portal)

11.01.2010. 16:10:16
http://metro-portal.hr/podignuta-optuznica-protiv-somalca-koji-je-htio-ubiti-danskog-karikaturista/30449/