Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2015. 12:50:00
I OPET ...

Podignuta optužnica protiv Bandića

USKOK je nakon dorade u srijedu ponovno podigao optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, njegova suradnika Ivice Lovrića i voditeljice Tržnica Zagreb Zdenke Palac

Evo USKOKA opet u akciji
Evo USKOKA opet u akciji (Arhiva)

'Nakon što je optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu vratilo optužnicu koju je Uskok 13. veljače 2015. podigao protiv gradonačelnika Zagreba i dvoje okrivljenika, Uskok je sukladno odluci suda proveo dodatne dokazne radnje i podigao optužnicu kojom se okrivljenicima stavlja na teret počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti', izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Nakon 'prvog' podizanja optužnice tužiteljstvo je izvijestilo da je Bandić na zahtjev udruge 'U ime obitelji' donio zaključak o pokroviteljstvu Grada Zagreba nad njihovom akcijom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma 'Birajmo zastupnike imenom i prezimenom', a iako pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i financijska potpora Bandić je od svojih suradnika tražio da pomognu udrugu Željke Markić.

Suprotno ranije donesenom zaključku od Lovrića kao pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport zatražio da za potrebe 'U ime obitelji' na račun grada organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova.

Kako bi ostvario Bandićeve zahtjeve Lovrić je s više trgovačkih društava dogovorio pripremu, tiskanje i isporuku 700.000 letaka, 14.500 plakata, 120 jumbo plakata te izradu tekstova i snimanje radijskog spota kao i njegovo emitiranje na više radijskih postaja.

Osim toga Bandić je od Zdenke Palac zatražio da za potrebe skupljanja potpisa građanskoj inicijativi 'U ime obitelji' besplatno ustupi na korištenje 50 štandova, što je ona i učinila.

Na taj su način, tvrde u Uskoku, Bandić i Lovrić Zagreb obvezali na plaćanje najmanje 203 tisuće kuna, dok je Zdenka Palac oštetila Tržnice Zagreb za najmanje 105 tisuća kuna. Građanskoj inicijativi 'U ime obitelji' okrivljenici su na taj način pribavili 'nepripadnu imovinsku korist' od najmanje 308 tisuća kuna, tvrdi tužiteljstvo.

03.06.2015. 12:50:00
http://metro-portal.hr/podignuta-optuznica-protiv-bandica/92110/