Metro-portal.hr

objavljeno 20.05.2008. 00:23:29

Podignuta kaznena prijava protiv Mesića

Bivši sudac Ustavnog suda Vice Vukojević optužio predsjednika

Vice Vukojević prijavio Stjepana Mesića i Vladimira Sokolića
Vice Vukojević prijavio Stjepana Mesića i Vladimira Sokolića (Siniša Sunara)

Protiv predsjednika RH Stjepana Mesića i Vladimira Sokolića, koji je 1993. bio generalni konzul Hrvatske u Münchenu, bivši sudac Ustavnog suda Vice Vukojević podigao je kaznenu prijavu.

Pronevjera novca

 U prijavi protiv predsjednika, prema pisanju Večernjeg lista, navodi se da su Mesić i Sokolić ‘zajednički i prema prethodnom dogovoru, u lipnju i srpnju 1993. podignuli s računa MVP-a u Generalnom konzulatu RH u Münchenu iznos od 120.609,73 DEM i  od tog iznosa predali Mirku Ljubičiću Švepsu 11.000 DEM, Branislavu Mihaljeviću 9200 DEM, Radi Knezu 8800 DEM te Mihaljeviću i Knezu dodatnih 700 DEM, neistinito prikazujući u službenoj dokumentaciji da će navedeni novac upotrijebiti za kupnju opreme za Hrvatsku vojsku’.

Kako stoji u Vukojevićevoj prijavi, dokumenti pokazuju da je bila riječ o nabavi nekoliko osobnih automobila (mercedesa),  koje ‘nisu registrirali na HV, odnosno Ministarstvo obrane RH’.

MercedesiVukojević u prijavi navodi kako su Mesić i Sokolić, pod službenom izlikom nabave opreme za Hrvatsku vojsku, u Münchenu kupovali mercedese, koji nakon toga nisu bili registrirani na HV, odnosno MORH. Vukojević je predao i popis osoba kojima je isplaćeno oko 150.000 DEM državnog novca.  

Navodi se da su to ‘počinili bez znanja i odobrenja tadašnjeg ministra vanjskih poslova Mate Granića i ministra obrane Gojka Šuška, zbog čega je Sokolić bio razriješen dužnosti generalnog konzula’.

Odvjetnik Zvonimir Hodak, koji je predao prijavu, istaknuo je kako Mesića štiti imunitet, što nije slučaj i sa Sokolićem. (METRO) 

20.05.2008. 00:23:29
http://metro-portal.hr/podignuta-kaznena-prijava-protiv-mesica/7447/