Metro-portal.hr

objavljeno 05.12.2017. 16:29:00
EH, DA...

Pod stresom bolje funkcioniraju - žene

Žene su, iako ih neki još uvijek doživljavaju kao "slabiji spol", itekako čvrst materijal u odlučujućim trenucima

Tenisačice su se pokazale boljima
Tenisačice su se pokazale boljima (Arhiva)

Stres je ona stvar koja nam definitivno komplicira život kad stvari postanu teške, jer tada svatko od nas reagira drugačije. No, pokazalo se da postoje neke generalne razlike koje se neće svidjeti "jačem" spolu - naime, žene stresne situacije podnose bolje od muškaraca.

Studija koja je uspoređivala elitne tenisačice i tenisače došla je do zaključka da muškarci lakše pucaju pod pritiskom u odlučujućim trenutcima meča. Istraživači s izraelskog sveučililšta Ben Gurion, piše Independent, analizrali su ponašanje više od 8.000 tenisačica i tenisača tijekom mečeva.

"Naša analiza ponašanja 8.280 tenisačica i tenisača pokazala je da muškarci kolektivno lome pod pritiskom konkurencije, a žene u pravilu ne. Dalje, otkrili smo da ženama opada kvalitet izvedbe tijekom odlučujuće faze meča, ali i dalje su za otprilike 50 posto bolje od muškaraca", kažu istraživači.

Ove rezultate ipak treba uzeti s oprezom jer je istraživanje provedeno na ženama i muškarcima koji su izloženi iznimno natjecateljskoj sportskoj okolini.

Ipak, ovo nam pokazuje i da su žene, iako ih neki još uvijek doživljavaju kao "slabiji spol", itekako čvrst materijal u odlučujućim trenucima. Muškarci su i dalje jači spol što se tiče fizičke snage, ali što se tiče mentalne snage, žene su te koje vladaju terenom. 

05.12.2017. 16:29:00
http://metro-portal.hr/pod-stresom-bolje-funkcioniraju-zene/108973/