Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2021. 11:01:00
NAJAVE

Počnite jesti zdravije

Sve namirnice koje nisu dobre za vas, poput bijelog brašna ili šećera imaju neke zamjene koje su jednako ukusne i dobre

Jedite zdravije
Jedite zdravije (Arhiva)

Nezdrava hrana glavni je razlog što imate višak kilograma koje se ne možete riješiti, no ono što možete je jako jednostano - počnite se hraniti zdravije, ako već ne i zdravo.

Ako želite skinuti višak kilograma, nema potrebe za radikalnim i strogim dijetama. Ono što možete učiniti jesu neke manje promjene u svakodnevnoj preshrani zbog kojih nećete patiti, osjećat ćete se dobro i smanjit ćete brojku na vagi.

Nutricionistica Samantha Cassetty otkrila je za MSN čime možete zamijeniti maslac, šećer u kolačima i slatkiše.

>> Zdrava hrana - manji umor, veća koncentracija >>

Ona predlaže da kod mršavljenja, a mogli biste i inače, zamijenit e maslac pasiranim avokadom. Smanjit ćete udio masti, povećati sadržaj vlakana, zadovoljiti potrebu za vitaminima K i E, ali i kalijem. Loše masti zamijenit ćete zdravim zasićenim.

Avokado je voće neutralnog okusa pa će se ponašati kako vi želite, odnosno možete ga koristiti u slanim i slatkim verzijama, namazati ga na kruh, staviti u kolače ili namaze.

Jedna od najvažnijih stvari je smanjiti šećer u receptima ili ga zamijeniti nekim drugim zaslađivačima.

Možete koristiti pire od jabuka, eritritol, steviju, fruktozu ili med, sve navedeno dat će slatkoću desertu, a unijet ćete manje kalorija.

>> Zdrava hrana ne znači - odricanje >>

Važno je napomenuti i da eritritol ima glikemijski indeks 0 i isto toliko kalorija. U kolače još možete i, kako savjetuje nutricionistica, dodati orahe koji su bogati omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, magnezijem i željezom.

Osim toga, ona preporučuje smanjiti i obično pšenično brašno te da probate napraviti peciva, kruh i kolače s nekom zdravijom alternativom poput kokosovog, bademovog ili heljdinog brašna.

Proizvodi od bijelog brašna i šećera tjeraju vas da jedete više, naglo vam podižu energiju, a onda ste vrlo brzo ponovno gladni. Kod gubitka kilograma također je važno smanjiti konzumaciju gaziranih, ali i alkoholnih pića.

03.05.2021. 11:01:00
http://metro-portal.hr/pocniete-jesti-zdravije/131829/