Metro-portal.hr

objavljeno 05.05.2011. 10:55:19
BROJ UČENIKA OPADA

Počinju upisi u prve razrede osnovnih škola

U prve razrede osnovnih škola ove će se godine upisati nešto više od 40 tisuća učenika

Fotografija vijesti

Upisi djece u prve razrede zagrebačkih osnovnih škola počinju danas i traju do 7. svibnja. Planira se upisati 7946 djece u 307 razreda i 106 redovitih osnovnih škola. U prvi razred mogu se upisati djeca koja su do 1. travnja 2011. navršila šest godina, a upisuju se u školu po mjestu prebivališta ili prijavljena boravišta u Zagrebu. Prije upisa obvezan je pregled djeteta kako bi se utvrdilo njegovo psihofizičko stanje.

Glasnogovornik ministarstva znanosti Duje Bonacci rekao je kako ukupan broj učenika u Hrvatskoj već više godina opada. Naime, zbog višegodišnjih negativnih demografskih trendova naraštaji koji završavaju srednje škole već su godinama mnogobrojnije od naraštaja koji upisuju prvi razred osnovne škole, pa se stoga smanjuje ukupan broj učenika. Drži kako ohrabruje to što od ove godine, napokon, nakon gotovo deset godina broj učenika koji upisuju prve razrede osnovnih škola ponovno raste.

Bonacci podsjeća i kako je od ove godine na snazi novi kalendar školske godine, po kojem nadnevak početka nastave određuju županije. Naime, svaka županija za sebe odlučuje hoće li nastava u sljedećoj školskoj godini početi u prvom ili drugom tjednu rujna.

Ministarstvo znanosti moli roditelje učenika, poglavito roditelje prvašića, da se prije nego planiraju godišnje odmore, u svojim županijskim uredima za obrazovanje raspitaju kad točno počinje školska godina.

05.05.2011. 10:55:19
http://metro-portal.hr/pocinju-upisi-u-prve-razrede-osnovnih-skola/58477/