Metro-portal.hr

objavljeno 05.09.2022. 08:01:00
ŠKOLA

Počinje škola, sretno svima!

Nešto više od 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola sjest će danas u školske klupe i to bez posebnih epidemioloških mjera koje su obilježile protekle dvije godine.

Vrata su se otvorila...
Vrata su se otvorila... (Arhiva)

Ako niste sigurni je li kraj godišnijh, samo pogledajte oko sebe danas - školarci su krenuli u školu, pazite na njih u prometu!

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2022./2023. osnovnu školu pohađat će oko 310.000 učenika, od kojih je nešto manje od 36.000 prvašića, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400.

Za razliku od protekle dvije godine, ove nastava u svim školama počinje bez posebnih epidemioloških mjera.

Nova školska godina učenicima donosi i neke promjene. Za maturante je najveća promjena u polaganju hrvatskoga jezika, za koji će od sada ispit biti jedinstven, odnosno na jednoj razini, a esej će ponovno biti uvjet prolaznosti na tom ispitu.

Osim toga, svi ispiti Državne mature sada će se polagati po novim predmetnim kurikulumima, s obzirom na to da je ove godine završen četverogodišnji ciklus njihova uvođenja.

Svi će osmaši pisati nacionalne ispite iz osam predmeta - hrvatskoga, matematike, biologije, fizike, kemije, prvog stranog jezika, geografije i povijesti.

Nacionalne ispite, kao pilot projekt, pisat će i učenici petih razreda 81 škole i to iz hrvatskog, matematike te prirode i društva.

Srednjoškolci Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije fakultativno će moći izabrati predmet Škola i zajednica, a u 30 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u prvom polugodištu počet će se provoditi pilot program izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana.

Pomoćnici u nastavi osigurani su za gotovo 4,5 tisuće učenika s teškoćama u razvoju u 1003 osnovne i srednje škole, a iz MZO očekuju da će broj biti i veći, s obzirom na to da zahtjevi kontinuirano pristižu.

Na prve praznike učenici će ići 31. listopada, kada počinje jesenski odmor, s kojega se na nastavu vraćaju 2. studenoga.

Prvi dio zimskoga odmora počinje 27. prosinca i traje do 5. siječnja, a drugi dio zimskoga odmora traje od 20. do 24. veljače.

Proljetni odmor bit će od 6. do 14. travnja.

Nastavna godina završava 21. lipnja, a za učenike završnih razreda srednjih škola 26. svibnja.

05.09.2022. 08:01:00
http://metro-portal.hr/pocinje-skola-sretno-svima/139139/