Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2010. 11:53:00
VODA I ŽIVOT?

Počinje sedma godina svemirskih istraživanja na Marsu

Roveri Spirit i Opportunity su prije šest godina sletjeli na površinu Crvenog planeta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Misija koja je trebala trajati samo tri mjeseca, danas kreće u svoju sedmu godinu - roveri Spirit i Opportunity NASA-i će i dalje slati jedinstvene slike s Marsa i tražiti odgovor na pitanje ima li naznaka života na Crvenom planetu.

Dugovječnost rovera iznenadila je stručnjake na Zemlji koji su 3. siječnja 2004. u 11 sati i 35 minuta promatrali kako letjelice slijeću na dva suprotna kraja površine Marsa. Iako misija danas slavi svoj šesti rođendan, prema marsovskim godinama traje tek 3,5 godina s obzirom da 687 zemaljskih dana čini jednu godinu na četvrtom po redu planetu od Sunca.

Opportunity je do sada prešao nešto više od 11 milja i na Zemlju poslao oko 132.000 slika. S druge strane, Spirit se već neko vrijeme bori s problemima pa je tako od svibnja prošle godine zaglavljen u pijesku Marsa i trenutno se intenzivno radi na njegovom oslobađanju.

Unatoč tome što se već mjesecima ne kreće, Spirit je kotačima uzdignuo prašinu oko sebe i snimio fotografije koje upućuju na postojanje hidrotermalnih otvora. Opportunity je pak naišao na treći meteor koji je pogodio Mars i ostavio krater dužine 12 i širine 22 kilometara.

Nejasno je što će se dalje događati s roverima. Voditelji misije trenutno su usredotočeni na oslobađanje Spirita kako letjelica ne bi zadobila oštećenja tijekom zimskog razdoblja na Crvenom planetu.

03.01.2010. 11:53:00
http://metro-portal.hr/pocinje-sedma-godina-svemirskih-istrazivanja-na-marsu/29874/