Metro-portal.hr

objavljeno 22.07.2010. 14:25:52
SARAJEVO

Počinje najveća regionalna filmska smotra - 16. SFF

U petak u Sarajevu počinje filmski festival i to premijerom filma "Cirkus Columbia" Danisa Tanovića

Fotografija vijesti

Svjetskom premijerom filma "Cirkus Columbia", najnovijeg ostvarenja oskarovca Danisa Tanovića, u Sarajevu će u petak biti otvoren šesnaesti međunarodni filmski festival (SFF), najveća regionalna filmska smotra.

Do 31. srpnja koliko će trajati Sarajevo Film Festival, publika će imati prigodu vidjeti 201 ostvarenje u različitim kategorijama a festival će zatvoriti projekcija filma "Invictus" u kojemu Nelsona Mandelu glumi Morgan Freeman.

Taj će američki glumac ovim povodom biti i posebni gost SFF-a. Među ostalima sarajevska će publika imati prigodu vidjeti turski film "Med" redatelja Semiha Kaplanoglua, dobitnika berlinskog "Zlatnog medvjeda".

U natjecateljskom programu u kategoriji igranog filma za nagradu "Srce Sarajeva" borit će se devet filmova. Ove godine među njima nema niti jednog iz Hrvatske no tu su tri mađarska, dva bosanskohercegovačka te po jedan film iz Austrije, Srbije, Rumunjske i Turske.

U natjecateljskom programu za najbolji kratki film naći će se čak tri hrvatska ostvarenja. Tako su u konkurenciju uvršteni filmovi "Crveno" redateljice Sonje Tarokić, "Nespavanje ne ubija" redatelja Marka Meštrovića te "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića.

Tri hrvatska filma u utrci su i za "Srce Sarajeva" u kategoriji dokumentaraca. To su filmovi "Ciklusi" redatelja Vladimira Gojuna, "Poplava" Gorana Devića te "Mila traži Senidu" redatelja Roberta Zubera u hrvatsko-bosanskohercegovačko-srbijansko-slovenskoj koprodukciji.

Program "Posvećeno" ovogodišnjeg SFF-a sarajevskoj će publici ponuditi filmolve iz opusa redatelja Brune Dumonta. (hina/metro-portal)

22.07.2010. 14:25:52
http://metro-portal.hr/pocinje-najveca-regionalna-filmska-smotra-16-sff/44953/