Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2013. 10:30:00
HADŽ

Počinje Kurban-bajram

Milijuni muslimana diljem svijeta, od danas, 15.10. obilježavaju svoj najvažniji blagdan – Kurban-bajram, odnosno praznik prinošenja žrtve Bogu

Meka će opet biti prepuna vjernika
Meka će opet biti prepuna vjernika (Arhiva)

Svaki odrasli musliman i muslimanka trebali bi barem jednom u životu obaviti "Hadž", hodočašće u Meku. Tako barem propisuje Kuran:"...vjernici su obavezni ispuniti svoju dužnost prema Alahu i obaviti hodočašće - ukoliko im se za to pruža mogućnost". Ovaj stih iz sure broj tri se u pravilu tumači tako da svi oni koji si to financijski mogu priuštiti i čije je zdravlje dovoljno stabilno da izdrže napore puta, obave hodočašće u sveti grad, rodno mjesto proroka Muhameda. Ovdje se nalazi Kaba, kockasta građevina crne boje, najsvetija islamska građevina. Nju vjernici tijekom obreda za vrijeme Hadža, moraju obići sedam puta.

Obilaženje Kabe međutim samo je jedna od „etapa", mjesta koje vjernici u Meki moraju posjetiti. Ovdje se još nalazi i dolina Mina kao i brdo Arafat koji su od same Meke udaljeni oko 25 kilometara. A kako bi uštjedjeli vrijeme i spriječili kaos te moguće nesreće prouzročene gužvom, vlasti u Meki su u svrhu boljeg prijevoza još 2010. godine uveli posebno transportno sredstvo. Riječ je o „vlaku svetih gradova i mjesta" koji bi i ove godine trebao prevoziti oko 70.000 vjernika po satu, od Meke do drugih mjesta. Lokalne vlasti se nadaju da će ovim vlakom spriječiti izbijanje masovne panike tijekom kojih je u posljednjih dvadesetak godina život u ovim danima izgubilo više od 2.000 osoba.

Inače, hodočašće u Meku tijekom četiri dana Kurban-bajrama pripada redu od pet takozvanih stupova, dužnosti muslimana. To su obredne molitve (namaz), davanja materijalnih dobara siromašnima (zekat), post u mjesecu Ramazanu te svjedočenje o Bogu i njegovom proroku Muhamedu.

Spomenuti Hadž počinje uvijek nekoliko dana prije blagdana Kurban-bajrama. Hodočašće u Meki za muslimane ne predstvlja samo apsolutni vrhunac godine već najveći religizoni događaj u životu uopće. Oni koji iz raznih razloga ove godine neće blagdan prinošenja žrtve Bogu provesti u Meki već kod kuće, ovaj će dan obilježiti posebnom kurbanskom molitvom, okupljanjem u krugu obitelj a na stolu će se kao i uvijek nalaziti tradicionalno pečenje.

15.10.2013. 10:30:00
http://metro-portal.hr/pocinje-kurban-bajram/81061/