Metro-portal.hr

objavljeno 08.12.2020. 13:01:00
NAJAVE

Počinje Kreativni neposluh

13. Subversive Festival počinje teorijsko-diskurzivni dio programa online, te ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne, ali i globalne promjene

Kreativni neposluh
Kreativni neposluh (Arhiva)

Na predavanjima i panelima u sklopu Subversive i Alter-ekonomskog foruma sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom Kreativni neposluh sudjelovat će dvadesetak svjetskih intelektualaca i aktivista, najavljeno je s festivala, čiji je filmski dio završio prošli vikend.

Program kreće u četvrtak, 10. prosinca, uz uvodno predavanje "Kapitalizam, rasa i izbori u SAD-u" Davida McNallyja, profesora političkih znanosti, ekonomije i povijesti na Sveučilištu Houston, koji će analizirati predsjedničke izbore u SAD-u, s obzirom na silnice rasiziranog kapitalizma u trenutku ekonomske i društvene krize.

Posebna pozornost će se posvetiti društvenoj bazi "trampizma", neuspjesima "neoliberalnog centra" i oporbenoj snazi pobune pokreta Black Lives Matter u 2020. godini. Predavanje će moderirati Maja Solar.

Za petak, 11. prosinca, najavljeno je predavanje "Budućnost kapitalizma leži u ravnoteži međunarodne moći" profesorice na Sveučilištu Manitoba i autorice niza važnih studija i knjiga Radhike Desai.

Ona će govoriti o nastanku neoliberalnog financijskog kapitalizma i svjetske kreditokracije te iznijeti svoje opservacije u vezi novog hladnog rata protiv Kine koji će sila koja ubrzano propada povesti protiv druge sile u porastu.

Isti dan održat će se predavanje "Marxova ekologija i povratak prirode" u kojem će marksistički ekolog i profesor sociologije John Bellamy Foster govoriti o povezanosti ekologije i socijalizma, s obzirom na to da najrevolucionarnije koncepcije ekologije koje promiču dijalektička poimanja prirode i društva, crpe inspiraciju iz klasičnog marksizma.

Realnosti klimatskih promjena i pandemije COVID-19 pokazale su nam da su nekadašnje proklamacije o "ljudskom osvajanju prirode" uglavnom bile iluzorne, a održivost se pokazuje kao nužni uvjet nastavka ljudskog razvoja, pa čak i opstanka, ističe se u najavi predavanja koje će moderirati Tomislav Medak.

U subotu je na rasporedu razgovor s renomiranim francuskim piscem i redateljem Éricom Vuillardom koji je 2017. osvojio prestižnu književnu nagradu Goncourt.

Predstavit će se hrvatski prijevod njegove knjige 2Rat siromaha" u izdanju udruge Bijeli val koja organizira Subversive Festival.

"Ovo intrigantno prozno djelce iz 2019. godine donosi priču o seljačkoj pobuni u Njemačkoj u 16. stoljeću, predvođenoj Thomasom Müntzerom. Iako je priča smještena u izmješteni povijesni kontekst, knjiga je zamišljena kao pokušaj rasvjetljavanja specifičnih uzroka i dinamike pokušaja obespravljenih da svoju sudbinu uzmu u svoje ruke", napominje se. Razgovor će moderirati Leonardo Kovačević.

Također u subotu održat će se predavanje "Heteronacionalizam vs. homonacionalizam vs. kvir internacionalizam" povjesničara i politologa Petera Druckera koji će govoriti o povezanosti queer i antikapitalističkog otpora.
"Iako navodni protivnici, heteronacionalizam i homonacionalizam hrane se jedan drugim, kaže se o predavanju koje će moderirati Mia Gonan.

Alter-ekonomski forum s fokusom na postpandemijsko doba

Ovogodišnji Alter-ekonomski forum tematski fokusira se na postpandemijski razvoj, kooperativnost i kreativnost.

Kako je najavljeno, na online panelima koje će moderirati Dimitrije Birač diskutirat će vodeća imena europske ljevice i članovi projekta ReCommons Europe, autori Manifesta za novi narodni internacionalizam u Europi, svojevrsnog nacrta konkretnih političkih mjera u službi svih radnih naroda Europe te drugog Manifesta internacionalne ljevice: Utjecaj europskih politika na globalni Jug i potencijalne alternative čije hrvatske prijevode predstavlja se u izdanju Subversive Festivala.

Na prvom panelu u nedjelju, 13. prosinca u 19 sati nastupit će Costas Lapavitsas, Catherine Samary i Agnes Gagy, a na drugom panelu u ponedjeljak, 14. prosinca u 19 sati sudjeluju Eric Toussant, Dominic Amandla, Mats Lucia Bayer i Tijana Okić.

Povodom desetogodišnjice smrti pisca i filozofa Radomira Konstantinovića, Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović uredili su zbornik tekstova u časopisu Up&Underground Critical Theory Dossier u izdanju udruge Bijeli val i Subversive Festivala, a predstavit će ga u sklopu panela Privilegija manjine koji će se održati u utorak, 15. prosinca u Kulturno informativnom centru.

U panelu će sudjelovati Bora Ćosić, Lana Molvarec, Dubravka Bogutovac, Nenad Rizvanović i Tomislav Brlek, a bit će dostupan za gledanje i putem streaminga.

Povjesničar i autor knjige "Planet slumova" Mike Davis zbog bolesti je morao otkazati svoje predavanje na temu Geopolitika koronavirusa u svjetlu američkih izbora i ono će se održati u novom terminu krajem prosinca ili početkom siječnja.

Publika će također naknadno biti obavještena i o terminima razgovora s renomiranim francuskim piscima i filozofima Geoffreyjem de Lagasneriejem i Marie-Jose Mondzain koji će predstaviti nadolazeća hrvatska izdanja svojih knjiga "Umijeće pobune: Snowden, Assange, Manning" i "Može li slika ubiti?"

08.12.2020. 13:01:00
http://metro-portal.hr/pocinje-kreativni-neposluh/129105/