Metro-portal.hr

objavljeno 24.11.2012. 12:02:00
PROTOKOL IZ KYOTA

Počinje konferencija u Dohi

Sudionici bi trebali pokrenuti II. fazu Protokola iz Kyota, jedinog službenog dokumenta koji države potpisnice obvezuje na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu

Globalno zatopljenje
Globalno zatopljenje (Arhiva)

Predstavnici 190 zemlja okupit će se u ponedjeljak u Dohi na konferenciji o klimi na kojoj bi sudionici trebali pokrenuti II. fazu Protokola iz Kyota, jedinog službenog dokumenta koji države potpisnice obvezuje na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu.

Skup će trajati od 26. studenoga do 7. prosinca, a 4. prosinca predstavnicima bi se trebalo pridružiti stotinjak ministara i zaključiti sporazum. Druga faza Kyota bila bi nastavak mukotrpnih napora Ujedinjenih naroda da se zaustavi globalno zagrijavanje koje izaziva klimatske promjene. Zadnjih dana zaredala su upozorenja.

Svjetska banka upozorila je da će globalno zagrijavanje rasti za četiri stupnja Celzija do 2060., te izazvati niz prirodnih katastrofa koje će najteže pogoditi upravo najsiromašnije zemlje. Postotak ispuštanja plinova s učinkom staklenika dosegnuo je 2011. najvišu razinu.

UN je upozorio da je svijet daleko od ispunjenja zacrtanog cilja da zagrijavanje planeta ograniči na dva stupnja. Ako se planet bude zagrijavao iznad te razine, svijetu prijete nekontrolirane posljedice, kažu stručnjaci.

24.11.2012. 12:02:00
http://metro-portal.hr/pocinje-konferencija-u-dohi/75053/