Metro-portal.hr

objavljeno 03.02.2011. 07:11:00
3. VELJAČE

Počela kineska Nova godina - godina Zeca!

Kinezi s obitelji i prijateljima slave kinesku Novu godinu s kojom ujedno počinje i godina dobroćudnog Zeca

Godina Zeca
Godina Zeca (MWN/Wikipedia)

Kineska Nova godina službeno počinje 3. veljače čime ujedno završava godina Tigra i počinje godina Zeca. Povodom jednotjednih praznika, trgovine su zatvorile svoja vrata, a Kina se pretvorila u mjesto masovne migracije - oko 230 milijuna ljudi (više od kompletne populacije Brazila) krenulo je na put kako bi praznike proveli sa bližnjima.

>>Veliki kineski godišnji horoskop za 2011. - stiže godina Zeca!

Proslava kineske Nove godine ne razlikuje se puno od proslava u drugim zemljama - obitelji i prijatelji se okupljaju za stolom i međusobno si žele sve najbolje. No, postoji jedan običaj koji je specifičan za Kinu - roditelji, djedovi i bake svojoj djeci i unucima daruju novac u crvenim papirnatim omotnicama kao simbol blagostanja za mlade i stare. Crvena boja, ujedno glavna boja svih novogodišnjih kineskih ukrasa, simbolizira bogatstvo, prosperitet i sreću.

Kineski kalendar prati ciklus od 12 godina, a svakoj se godini pripisuju karakteristike jedne od 12 životinja - Štakora, Bika, Tigra, Zeca, Zmaja, Zmije, Konja, Koze, Majmuna, Pijetla, Psa i Svinje. Prema kineskoj astrologiji sudbinu određuje godina, a ne datum rođenja pa su prema godinama raspoređeni i kineski horoskopski znakovi - saznajte koji ste znak prema kineskom horoskopu!

Yuan He, direktor Centra za istraživanje kulture i povijesti u provinciji Yunnan, za Metro otkriva zanimljivosti kineske Nove godine i godine Zeca.

Što kineska Nova godina znači Kinezima?

Kinezi Novu godinu čekaju s obitelji i prijateljima, zajedno slave stari i mladi, a isti običaji vrijede za imućne osobe i siromašne radnike. Kineska Nova godina počiva na mitovima koji su preuzeti u kineskom kalendaru tako da se proslava tog dana zapravo temelji na praznovjerju koje je prenošeno s koljena na koljeno. Bez obzira na to, praznici su danas posvećeni obitelji i označavaju novi početak uz sreću i bogatstvo.

Po čemu je posebna ovogodišnja godina Zeca?

Svaka je godina povezana s nekim životinjskim karakteristikama. Prema starim kineskim mitovima, Zec je bio ljubimac Chang'e, dobroćudne božice Mjeseca. Kinezi obožavaju zečeve jer se radi o slatkim, mirnim životinjicama s plemenitim osobinama. Osobe rođene u godini Zeca po prirodi imaju osobine zeca, za razliku od osoba rođenih u prethodnoj godini Tigra koje su 'teške' i agresivne

Što možemo očekivati od ove godine?

Mislim da će nam donijeti više sreće i bolji život od godine Tigra. No, Kinezi vjeruju da će za osobe rođene u godini Zeca 2011. biti dosta turbulentna zbog čega bi trebali posebno paziti na svoje zdravlje, razvoj karijere i veza.

Mitsko podrijetlo i običaji

Kineska Nova godina, poput svakog običaja koji potječe iz pradavnih vremena, počiva na mitovima, legendama i praznovjerju. Prema predaji, seljaci su svojedobno petardama te crvenim lampionima i zastavama otjerali zvijer imena Nian koja se plašila crvene boje.

U današnje vrijeme, Kinezi ostaju budni do ponoći i vatrometom tjeraju zle duhove odjeveni u crveno od glave do pete. Djeca na samu Novu godinu od roditelja, djedova i baka dobivaju crvene omotnice s novcem i slatkišima.

Osobe rođene u godini Zeca su mirne, diplomatski nastrojene, izbjegavaju sukobe i nisu agresivne. Istovremeno su pomalo rezervirane prema okolini i usredotočene na intelektualne aktivnosti. Vjeruje se da su emocionalne i suosjećajne.

Poznate osobe koje su rođene u godini Zeca: Michael Jordan, Jet Lee, Johnny Depp, Lisa Kudrow, Brad Pitt, David Beckham, Angelina Jolie, Russell Brand, Charlize Theron, Hilary Duff.

>>Slavne zečeve po kineskom horoskopu očekuju novac i uspjeh

Piše: Xiaoliang Huang, Metro World News in Kunming
03.02.2011. 07:11:00
http://metro-portal.hr/pocinje-kineska-nova-godina-godina-zeca/54885/