Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2010. 13:51:37
123 MILIJUNA

Počinje izgradnja uređaja za pročišćenje voda u četiri jadranska područja

Radi se o području Metkovića, Sukošana, Bibinja, Murtera, Betine i NP Mljet

(Wikipedia)

U Hrvatskim vodama danas su potpisani ugovori o podzajmu za provedbu Jadranskog projekta zaštite od onečišćenja voda na područjima Metkovića, Sukošana i Bibinja, Murtera i Betine te Nacionalnog parka Mljet, ukupno vrijedni 123 milijuna kuna.

Na tim će se područjima financirati izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, podmorski ispusti, kolektori i crpne stanice koji bi na tri lokacije trebali biti gotovi do turističke sezone 2012. godine. Radovi u Metkoviću, kako se očekuje, trebali bi trajati nešto duže zbog složenosti konfiguracije terena, rijeke Neretve i podzemnih voda.

Po završetku radova na sustav bi se trebali priključivati potrošači, koji kroz cijenu vode također sudjeluju u financiranju projekta, a odluku o načinu priključenja donijet će lokalna vlast.

Generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić podsjetio je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora s gradonačelnicima i načelnicima da je u tijeku druga faza projekta za koji je Vlada uzela zajam od Svjetske banke od 60 milijuna eura dok je isti iznos novca osiguran iz domaćih izvora.

S danas potpisanim ugovorima ukupna vrijednost poslova na zaštiti od onečišćenja voda u priobalnom području dosegnula je 286 milijuna kuna što je 30 posto predviđenih sredstava tu namjenu. Već ranije su sklopljeni ugovori s Cresom, Rabom i Lošinjem ukupno vrijednih 163 milijuna kuna, a iza Uskrsa će biti potpisani novi ugovori s Rijekom, Opatijom i Medulinom, najavio je Husarić. (hina/metro-portal)

01.04.2010. 13:51:37
http://metro-portal.hr/pocinje-izgradnja-uredjaja-za-prociscenje-voda-u-cetiri-jadranska-podrucja/36894/