Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2018. 12:01:00
NAJAVE

Počinje festival Orgulje Zagrebačke katedrale

Zagrebačka katedrala dom je orguljama iz njemačke gradione Walcker iz 1855. godine, koje su smatrane jednim od najljepših orgulja u Hrvatskoj i Europi

Pomozite obnovu orgulja
Pomozite obnovu orgulja (Arhiva)

Koncertom austrijskog orguljaša Johannesa Ebenbauera večeras počinje deveto izdanje festivala Orgulje Zagrebačke katedrale koji će do 20. rujna predstaviti vodeće hrvatske, europske i svjetske koncertne orguljaše.

Na programu prvoga koncerta su djela F. Schmidta, F. Mendelssohna, J. Ebenbauera i F. Liszta.

Na drugom koncertu 26. srpnja nastupit će hrvatski orguljaš Edmund Borić-Andler te australski trubač Paul Goodchild i hrvatki violinist Goran Končar.

Hrvatski orguljaši Milan Hibšer i Hrvoje Trinki koncerte će održati 9., odnosno 23. kolovoza, a 30. kolovoza na rasporedu je koncert britanskoga umjetnika Henryja Fairsa.

Ben van Oosten iz Nizozemske nastupit će 6. rujna, a slovački orguljaš Stanislav Šurin i Helmut Hauskeller na panovnoj fruli koncert će održati 13. rujna.

Festival završava koncertom hrvatskoga orguljaša Višeslava Jaklina 20. rujna.

Kako se ističe u najavi festivala, Zagrebačka katedrala dom je orguljama iz njemačke gradione Walcker iz 1855. godine, koje su smatrane jednim od najljepših orgulja u Hrvatskoj i Europi, te su neprocjenjiv dio hrvatske i europske kulturne baštine.

U proteklih osam godina, festival Orgulje zagrebačke katedrale, pod organizacijskim vodstvom Udruge Zvuci tišine i umjetničkim vodstvom Edmunda Borić-Andlera, ugostio je vodeće hrvatske orguljaše te predstavio europske i svjetske koncertne orguljaše.

Ulaz na sve koncerte je slobodan uz dobrovoljne priloge za orgulje.

19.07.2018. 12:01:00
http://metro-portal.hr/pocinje-festival-orgulje-zagrebacke-katedrale/113301/