Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2021. 08:01:00
POPIS

Počinje druga faza popisa stanovništva

Od jutros na teren diljem Hrvatske izlazi gotovo osam tisuća popisivača koji će od vrata do vrata obilaziti građane koji se u prošla dva tjedna nisu sami popisali elektroničkim putem

8 tisuća popisivača izlazi na cestu
8 tisuća popisivača izlazi na cestu (Arhiva)

Državni zavod za statistiku provodi popis stanovništva u dvije faze. Prva faza počela je 13. rujna, samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani. Ovo je prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a građani su sami mogli odabrati kako se žele popisati.

Od danas, 27. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali.

Popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne COVID potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača. Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti. 

27.09.2021. 08:01:00
http://metro-portal.hr/pocinje-druga-faza-popisa-stanovnistva/134351/