Metro-portal.hr

objavljeno 08.06.2023. 14:01:00
NAJAVE

Počinje CirkoBalkana: Monodisciplina

Uskoro počinje 11. izdanje najdugovječnijeg festivala suvremenog cirkusa u Hrvatskoj

Signora Gomez
Signora Gomez (Arhiva)

Zagrebačku će kulturnu ponudu od 14. do 17.6. obogatiti 11. po redu festival suvremenog cirkusa CirkoBalkana.

Ove godine, prvi put nakon jubilarnog 10. izdanja, festival dobiva novi smjer i u fokus stavlja zračne akrobacije, predstavljajući publici predstave i umjetničke istraživačke procese koji se odvijaju u zraku.

Time festival dobiva podnaslov MONODISCIPLINA, što je svojevrsni zaokret u konceptu te samoj programaciji koja je svedena na odabir predstava koje se temelje na samo jednoj cirkuskoj tehnici.

Cilj je, tijekom narednih godina, zaroniti dublje u pojedine cirkuske tehnike i publici otkriti raznolikost izvedbenih vokabulara unutar pojedinačnih suvremenih cirkuskih mikrosvemira.

Festival će, tijekom osam dana radionica i četiri dana izvedbi, predstaviti raznolikost i potencijale zračnih tehnika kako domaćih, tako i gostujućih autora i autorica.

Publika će imati priliku vidjeti neke od naprosperitetnijih umjetnika i umjetnica u ovoj tehnici. Uz zagrebačkoj publici poznate autorice Nikolinu Komljenović i Doru Komendu, nikako nemojte propustiti predstave »La Donna Lampada« izvrsne katalonske umjetnice Laie Picas Rodoreda(IT/ESP) prvi dan festivala, te predstavu Cie Circo Nagual (FR/MX): Ofrenda koja progovara o meksičkoj tradiciji na suvremeni način, a koja zatvara izvedbeni program Festivala.

Izdvojili bismo jedinstvene i atraktivne radionice LETEĆEG TRAPEZA francuske cirkuske škole Turbul', otvorene kako za profesionalce tako i za građane, koje će se odvijati od 11-16.6. Za pristup radionicama potrebne su prijave.

Zanimljivost festivala je i ta da se program odvija u pravom cirkuskom šatoru, što publici pruža jedinstven doživljaj gdje se tradicionalni cirkus spaja sa suvremenim.

Od predstava predstavit će nam se svjetski i regionalni profesionalni cirkuski umjetnici iz Francuske, Meksika, Italije/Španjolske, Švicarske, Srbije i Hrvatske.

IZVEDBENI PROGRAM:

14.6. Srijeda

19:00 Performans na letećem trapezu (FR)

Savski nasip

20:00 Laia Picas Rodoreda/Cia La Llucana (IT/ESP): La Donna Lampada

Šator

15.6. Četvrtak

21:00 Nikolina Komljenović/ekscena (HR): Tanka Linija

Savski nasip

22:00 Pro-zračni OPEN STAGE

Šator

16.6. Petak

20:00 Dora Komenda /Cirkus Kolektiv (HR): Konstrukt, prezentacija rada u nastajanju

Šator

20:30 Circooltora, Signora Gomez (CH)

17.6. Subota

20:00 Cie Circo Nagual (FR/MX): Ofrenda

Šator

Ulaznicama možete pristupiti putem sustava entrio.hr, a uz ulaznice za pojedine izvedbe dostupne su i festivalske ulaznice.

RADIONICE:

11. - 16.6.2023.

 11. - 16.6. LETEĆA TURNEJA

Radionica letećeg trapeza

- profesionalne radionice od 10:00-13:00 - prijavi se na: https://forms.gle/iUYD7WW8uJ6WuwBm8

- drop in radionice 12. 13. i 15. 6. 2023., od 17:00-19:00- prijave na e mail: petra.cirkorama@gmail.com

- otvorene radionice- za sve koji žele probati letjeti: 11. i 16.6. od 17:00-19:00, prijave na licu mjesta 30 minuta ranije.

14.-15.6.

Radionica Slack rope-a; hodanje po opuštenom užetu

Voditeljica: Eva Cermak (Circooltura)

15. - 16.6. od 15:00 do 18:30

Velika dvorana Pogona Jedinstvo

Radionica zračne akrobatike

Voditelj: Jabber Daniel Bonfil (Cie Circo Nagual)

Više o cijelom programu i festivalu pratite na stranici i društvenim mrežama (FB, Instagram) CirkoBalkane i Cirkorame, te samom eventu događaja; https://fb.me/e/12jkxIedG?ti=wa

Osim izvedbi i radionica, očekuju vas glazbeni sadržaji uz bandove »KUDIKAMO?« i »Martin Ladika / TriNiti« i kvalitetno druženje. Festival zatvaramo združeni s programom Močvare uz opasne zvuke programa APOCALIYPSE DUB NIGHT. Uskoro više informacija o pojedinim predstavama i popratnom programu, kao i o cijeni i načinu na koji možete doći do svojih ulaznica.

Organizatori zadržavaju pravo izmjene programa na otvorenom, u slučaju vremenskih nepogoda.

Festival organiziraju Cirkorama iz Zagreba i Cirkusfera iz Beograda a realizira se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Teatroskopa - Southeastern European Network for Performing Arts, Grada Zagreba - gradskog ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Zaklade Kultura nova, Francuskog Instituta, te u suradnji s Pogonom - Zagrebačkim centrom za nezavisnu kuturu i mlade i BarabaDub SoundSystem-om.

Zdravu prehranu umjetnika i umjetnica omogućuju : Vedrini, Annapurna i Biovega

Vizualni identitet festivala: Marin Remić @Smelly Feet Guy

08.06.2023. 14:01:00
http://metro-portal.hr/pocinje-cirkobalkana-monodisciplina/142681/