Metro-portal.hr

objavljeno 05.11.2018. 15:30:00
CEKATE

Počinje 12. PSSST! Festival nijemog filma

U natjecateljskom programu za glavnu nagradu "Velikog Brcka" i nagradu publike, natjecat će se 24 suvremena kratkometražna filma sa tri kontinenta

Od 8. do 11. studenoga
Od 8. do 11. studenoga (Cekate)

12. PSSST! Festival nijemog filma počinje u četvrtak  8. 11., a traje tri dana kada će Centar za kulturu Trešnjevka ponovno postati okupljalište poklonika jedinstvene nijemofilmske poetike.

U natjecateljskom programu za glavnu nagradu "Velikog Brcka" i nagradu publike, natjecat će se 24 suvremena kratkometražna filma sa tri kontinenta. Festival prikazuje i klasike iz zlatnog doba nijemog filma - ove godine remek djela talijanske kinematografije u dva dijela: prvi dio posvećen je talijanskim divama, a u drugom dijelu su poznati talijanski blockbusteri tog vremena. Program je realiziran u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i s Kinotekom sa Sardinije.

Posebna pozornost posvećuje se i hrvatskoj nijemofilmskoj baštini. U suradnji s Hrvatskim filmskim arhivom, odjelom Hrvatskog državnog arhiva ove godine se vraćamo počecima filma, ranim filmskim snimkama Hrvatske koje predstavljaju vrijedno filmsko blago Hrvatske kinoteke te zaslužuju ponovnu prezentaciju javnosti.

Posebnost festivala je i živa glazbena pratnja vrhunskih improvizatora koji godinama oduševljavaju publiku svojim glazbenim izričajem. Četvrtak je rezerviran za pijanista Vitomira Ivanjeka, petak će festival obogatiti Kaplowitzi a u subotu filmove prate Orbitsi. Posebna gošća u četvrtak je talijanska pijanistica i skladateljica Rossella Spinosa, česti gost festivala nijemih filmova u Europi, SAD-u i Aziji.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. 

Detaljan program pogledajte ovdje

05.11.2018. 15:30:00
http://metro-portal.hr/pocinje-12-pssst-festival-nijemog-filma/115260/