Metro-portal.hr

objavljeno 22.04.2012. 11:05:00
ZEMLJA ZNANJA?

Počinje 10. Festival znanosti

Jubilarni Festival znanosti održat će se od 23. do 28. travnja u sedam hrvatskih gradova - Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli, Dubrovniku i Lošinju

Jubilarni Festival znanosti u znaku broja 10
Jubilarni Festival znanosti u znaku broja 10 (festivalznanosti.hr)

Jubilarni Festival znanosti održat će se od 23. do 28. travnja u sedam hrvatskih gradova - Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Puli, Dubrovniku i Lošinju, a njegova će osnovna tema biti "10" u kontekstu njegove desete obljetnice.

Tako će u zagrebačkome Tehničkom muzeju tijekom trajanja Festivala biti otvorena izložba u povodu festivalske obljetnice, kao i izložbe "10 tehnika na papiru", "Okusi znanosti", "Znanost u filateliji" i "Geologija zagrebačkih ulica".

Bit će održano i više radionica u znaku "desetke" - 10 rodova oblaka, 10 veličanstvenih hrvatskih šuma, 10 dana na kišnom putu, 10 zanimljivih i zabavnih pokusa te 10 kemijskih spojeva koji su promijenili medicinu, a i više predavanja, poput "10 posto dobiti i 10:1 novčani multiplikator u suvremenoj ekonomiji".

Bogati program Festivala u Rijeci također će ponuditi pripovijesti o 10, pa će tako biti riječi o 10 najpoznatijih zaštićenih vrsta Primorsko-goranske županije, "10 x 10 najgorih invazivnih vrsta Mediterana", održat će se radionica o 10 elemenata za određivanje morskih algi i morskih beskralješnjaka te projekcija 10 najvažnijih prilagodbi za život u morskim dubinama, kao i više izložaba.

U Splitu će se demonstrirati na desetke eksperimenata. Održat će se više od 90 različitih događanja - tribina, izložaba, radionica, smotri, te predavanja o znanosti, ali ne jezikom znanosti već na ležerniji način i u prostorima u kojima se ljudi druže, poput kinoteke Zlatna vrata i kavane "Luxor" koja će 'postati' znanstveni kafić.

Program u Osijeku bit će također bogat i u znaku "desetke", pa će se tako održati izložba postera na temu "Broj 10" te izložba "Top 10 bioloških destinacija u Osijeku", više pokusa i radionica - "Potres od 1 do 10", "Njušite li hranu? - 10 izazova za vaša osjetila", "Njupam 10 slatkiša - znam li koji su?".

U sklopu pulskoga programa bit će predstavljeno i 10 najuspješnijih ekonomskih projekata u 20. stoljeću, u sklopu zadarskoga bit će održano predavanje "10 razloga za cool matematiku", a u Dubrovniku će se, među ostalim, održati radionica "Bacanjem kocke do vjerojatnosti".

Festival znanosti organizira se od 2003. kako bi se znanost približila javnosti posredstvom informacija o znanstvenim aktivnostima i rezultatima, nastojanjem da javnost bolje upozna znanstvenike te da se mlade ljude motivira za istraživanje i stjecanje novih znanja. Manifestacija je namijenjena učenicima, studentima, ali i ostalim građanima.

Već desetu godinu zaredom Festival organiziraju sveučilišta u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, u Zagrebu suorganizatori su British Council i Tehnički muzej, a u Rijeci udruga "Zlatni rez". Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a pokrovitelji su i druge institucije te lokalne uprave, gradovi i županije.

Kao i prethodnih godina svi sadržaji su besplatni i otvoreni za posjetitelje.

22.04.2012. 11:05:00
http://metro-portal.hr/pocinje-10-festival-znanosti/70290/