Metro-portal.hr

objavljeno 18.09.2013. 09:03:00
SAVJETI

Počeo je štrajk u bolnicama, kako sada do liječnika

Ministarstvo zdravlja izvijestilo je da je svim bolničkim zdravstvenim ustanovama dostavljena odluka o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka

Kako kod liječnika za vrijeme štrajka
Kako kod liječnika za vrijeme štrajka (Arhiva)

Štrajk organiziraju Hrvatski liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara, a trajat će do ispunjenja zahtjeva. Traže povrat dodataka na plaće koje su izgubili sudskim poništenjem bivšeg kolektivnog ugovora u lipnju, te plaćanje prekovremenih sati u skladu s hrvatskim i europskim zakonodavstvom.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odbio je te zahtjeve, formalno zato što je stari kolektivni ugovor bio nezakonit, a zapravo zbog toga što u državnom proračunu nema sredstava za ispunjavanje sindikalnih zahtjeva, budući da bi za to trebalo osigurati 840 milijuna kuna godišnje.

Štrajku se neće pridružiti Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji je u srpnju s Vladom potpisao trenutno važeći, privremeni tromjesečni kolektivni ugovor. Neće se priključiti ni Sindikat zdravstva Hrvatske, koji je s 1200 članova najbrojniji u riječkom KBC-u.
Štrajka neće biti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kao niti u hitnoj medicini.

Po naputcima Ministarstva zdravlja, u bolnicama će se za vrijeme štrajka obavljati prijeko potrebni poslovi, nužni zbog sprječavanja ugrožavanja života i nastanka invalidnosti bolesnika. Radit će intenzivne njege, hitne pomoći i kirurgija u hitnim slučajevima, a pacijentima će morati biti osigurane neodgodive dijagnoze, terapije te pregledi kojima će se sprječavati moguće komplikacije.

18.09.2013. 09:03:00
http://metro-portal.hr/poceo-je-strajk-u-bolnicama-kako-sada-do-lijecnika/80535/