Metro-portal.hr

objavljeno 11.07.2009. 17:44:58
VLADA:

Počeo je proces privatizacije brodogradilišta

Na natječaju su Brodotrogir, Kraljevica, 3. maj, Brodograđevna industrija Split i Brodosplitovo brodogradilište specijalnih objekata

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Feđa Klarić/CROPIX)

Hrvatska Vlada u subotu je donijela odluku o raspisivanju međunarodnog javnog natječaja za privatizaciju pet državnih brodogradilišta - Brodotrogira, Kraljevice, 3. maja, Brodograđevne industrije Split i Brodosplitovog brodogradilišta specijalnih objekata.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor istaknula je kako tim odlukama započinje proces privatizacije hrvatskih brodogradilišta, koji im treba omogućiti prijeko potrebno restrukturiranje i modernizaciju. Podsjetila je da su intenzivni razgovori i pregovori s Europskom komisijom o hrvatskoj brodogradnji trajali više od godinu dana te da je Komisija prihvatila model privatizacije šest hrvatskih brodogradilišta.

U prodaju po nominalnoj vrijednosti dionica samo će BSO, za kojeg se traži 18,16 milijuna kuna, dok će četiri brodogradilišta - Brodotrogir, Kraljevica, 3. maj i splitsko brodogradilište - u privatizaciju po posebnim uvjetima, odnosno po jednu kunu.

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec istaknuo je kako će za usuglašavanje teksta o pulskom Uljaniku, koji u privatizaciju ide pod drugačijim uvjetima, trebati još tjedan do dva. Potencijalni ponuđači moći će sami utvrditi koji dio obveza tih brodogradilišta, koja su pokrivena državnim jamstvima, preuzimaju i za njih će dati zamjenska jamstva. Ostatak tih obveza prema poslovnim bankama preuzet će državni proračun, kazao je Polančec koji je izrazio i optimizam jer kaže kako za privatizaciju brodogradilišta postoji interes.

Ponuđači će trebati dati i plan ulaganja i plan poslovanja, osigurati minimalno 40 posto ukupnih troškova restrukturiranja i svježi kapital za tehnološku obnovu kroz dokapitalizaciju. Trebat će preuzeti i kolektivni ugovor, a bude li u nekom brodogradilištu viška zaposlenih, trebat će ih zbrinuti prema tom ugovoru i Zakonu o radu. Rok za podnošenje ponuda bit će 60 dana, a o odabiru ponude odlučivat će posebno povjerenstvo, u kojem će biti predstavnici Vlade, HFP-a, Hrvatske brodogradnje-Jadranbroda, uprava i sindikata.

Izvor: Hina

11.07.2009. 17:44:58
http://metro-portal.hr/poceo-je-proces-privatizacije-brodogradilista/19420/