Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2010. 22:27:54
SVJETSKI

Počeo festival animiranog filma Animafest

20. izdanje Animafesta nudi 450 kratkometražnih filmova, od čega gotovo 130 u konkurenciji, a festival traje do 6. lipnja

Animafest kino Europa
Animafest kino Europa (Damir Krajač/Cropix)

Svjetski festival animiranog filma "Animafest" u okviru kojega će se do 6. lipnja prikazati ukupno 450 kratkometražnih filmova, od čega skoro 130 u konkurenciji, otvoren je večeras u Kinu Europa.

Na otvorenju je dodijeljena Nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma Midhatu Ajanoviću Ajanu, sarajevskom publicistu i pedagogu, koji ju je ocijenio svojim najvećim uspjehom u karijeri.

U ime Umjetničkog sveučilišta u Tokiju, japanski animator i profesor Koji Yamamura primio je Nagradu za najbolju školu animacije, a naknadno će se dodijeliti i Nagrada za životno djelo kanadskom umjetniku Fredericu Backu.

U razgovoru s umjetničkim direktorom "Animafesta" Krešimirom Zimonićem o 38 godina Festivala, a u povodu njegova 20. izdanja, jedan od začetnika animiranog filma u nas Borivoj Dovniković Bordo prisjetio se kako u početku u nas nije bilo sluha za animirani film.

Kada smo pedesetih krenuli raditi prvi crtani film svi su nam se smijali, a nitko nije mogao zamisliti da će Zagreb uskoro dobiti svoju školu crtanog filma, sedamdesetih i festival, a na kraju i odsjek za animirani film na Akademiji likovnih umjetnosti, rekao je Bordo.

Festival je, u ime zagrebačkog gradonačelnika, otvorila Jelena Pavičić Vukičević, poželjevši dobrodošlicu inozemnim gostima kojih je više od stotinu.

Nakon otvorenja prikazan je program "Animafest Special", svojevrsni uvid u osnove animacijskih tehnika i sažetak ovogodišnjeg festivalskog programa.

U četiri natjecateljska programa dat će se presjek najbolje suvremene svjetske animacije iz protekle dvije godine, a među njima je i 13 hrvatskih filmova.

U Galeriji ULUPUH danas je otvorena izložba "Od stripa do filmskog platna - belgijski strip i animacija", koja će trajati do 6. lipnja, a u Kuli Lotršćak 2. lipnja se otvara izložba "Dušan Vukotić Vud - čovjek koji se igrao".

"Animafest" je počeo jutros, projekcijama animiranih filmova za djecu u kinu "Movieplex". (hina/metro-portal)

01.06.2010. 22:27:54
http://metro-portal.hr/poceo-festival-animiranog-filma-animafest/41537/