Metro-portal.hr

objavljeno 26.11.2010. 15:19:05
VINO I HRANA

Počeo 5. međunarodni festival vina i kulinarstva

Festival se održava u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade, okupilo se dvjestotinjak izlagača

Petar Čobanković
Petar Čobanković (Boris Kovacev / CROPIX)

Peti međunarodni festival vina i kulinarstva, koji je okupio više od dvjestotinjak izlagača iz Hrvatske i inozemstva, otvoren je danas u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade. Otvarajući sajam ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković istaknuo je kako su vino i kulinarstvo značajan dio turističke ponude i treba raditi na njihovoj promociji.

Naglašavajući da Hrvatskoj trebaju ovakve manifestacije Čobanković je istaknuo da je Hrvatska u ovom trenutku stabilizirala svoje površine pod vinogradima, značajno ih je povećala i došla do nekog optimuma. Zaustavljeni su negativni trendovi u površinama i stabilizirani su na oko 35 tisuća hektara.

Povećanje površina rezultiralo je povećanjem proizvodnje, no zbog krize je došlo do pada potrošnje i povećanja zaliha. Stoga treba činiti napore kako bi se poboljšao plasman vina, posebice na inozemna tržišta.

Čobanković je istaknuo kako će Ministarstvo pomoći da se stvari mjenjaju i poduprijet će potrebu organiziranja asocijacije koja će raditi na promidžbi vina, posebice na inozemna tržišta. Kazao je i kako treba raditi na povećanju konkurentnosti vinskog sektora.

Na festivalu je predstavljeno tisuću vina iz čitavog svijeta, a riječ je o vinskom događaju kojim se promiče kultura stola, u kojoj vino ima izuzetnu ulogu, a predstavlja i značajan doprinos razvoju turizma i gospodarstva.

Uz vino, sirevi, pršuti, kuleni, tartufi,...

Od inozemnih vinara predstavljaju se proizvođači vina iz Francuske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Čilea. Uz vinare na Festivalu su se okupili i proizvođači sireva, pršuta, kulena, tartufa, maslinovog ulja, koji predstavljaju svoje proizvode i gastronomsku ponudu.

Pokrovitelji Festivala su ministarstva poljoprivrede i turizma, HGK, Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Hrvatske šume.

Istaknuto je i kako je na sinoć održanoj vinskoj aukciji i humanitarnoj gala večeri prikupljeno 80 tisuća kuna koje će se donirati Klinici za dječje bolesti Zagreb te će se iskoristiti za nabavu medicinske opreme i namještaja za Odjel za onkologiju.

Oba dana, 26. i 27. studenog (petak i subota), festival je otvoren od 12 do 20 sati.

26.11.2010. 15:19:05
http://metro-portal.hr/poceo-5-medjunarodni-festival-vina-i-kulinarstva/51810/