Metro-portal.hr

objavljeno 03.06.2019. 14:01:00
FESTIVALI

Počeo 18. Festival europske kratke priče

Na festivalu sudjeluju brojni domaći autori i inozemni gosti, koji će tijekom pet dana u Zagrebu i Rijeci govoriti o vlastitom iskustvu pisanja

Punoljetan!
Punoljetan! (Arhiva)

Festival europske kratke priče postao je punoljetan. Još jedanput sve je počelo kuhanjem veterana kratke forme koji, već provjereno, podjednako dobro kuhaju i pišu.

Čuvajte se - hrvatski pisci ponovno kuhaju: brudet, roštilj i paštafažol, a punoljetni Festival europske kratke priče, pod motom 'kratki, a žestoki', već je skuhan i dobro začinjen. I ovogodišnje izdanje otvoreno je već tradicionalnim neformalnim druženjem uz odličnu hranu i prijatelje, stare i nove.

- Osamnaesti Festival europske kratke priče posvetili smo temi Homo narransa. To u prijevodu znači da bio se trebalo baviti čovjekom kao bićem koje voli pripovijedati, koje mora pripovijedati, čovjekom čija je priča, upravo priča, glavno oruđe da shvati svijet, da podijeli svoj svijet s drugim ljudima, napominje idejni začetnik festivala Roman Simić.

Na festivalu sudjeluju brojni domaći autori i inozemni gosti, koji će tijekom pet dana u Zagrebu i Rijeci govoriti o vlastitom iskustvu pisanja.

- Volim što sam na ovom festivalu kad je već postao razrađen, ali ne rutinerski. S obzirom na to da poznajem organizatore, da su mi kolege, ja osjećam da će biti jako dobro i zanimljivo, ustvrdio je književnik iz Bosne i Hercegovine Goran Samardžić.

Znatan broj pozvanih autora u svom se književnom radu bavi iskustvom drugosti, migracija i transformacije identiteta.

-Ovo je prvi put da sam ovdje i sjajno se provodim. Iznimno mi je drago da sudjelujem, i to s temom prava na pisanje, prava na priču - na tom se pitanju bazirala moja dosadašnja karijera, napominje nigerijsko - irska književnica Metalu Uche Okorie.

Ležeran, ali i ozbiljan, originalan Festival europske kratke priče, koji su kopirale i mnoge strane zemlje, još jednom obećava odlične priče, sjajnu atmosferu i pune dvorane.

03.06.2019. 14:01:00
http://metro-portal.hr/poceo-18-festival-europske-kratke-price/118831/