Metro-portal.hr

objavljeno 24.05.2011. 18:41:36
900 IZVOĐAČA

Počeo 10. "Festival jednakih mogućnosti"

Ovogodišnji festival održava se od 24. do 26. svibnja, a na cjelodnevnom trodnevnom programu (od 10 do 22 sata) nastupit će više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.dti.hr)

Društvo tjelesnih invalida Hrvatske jubilarnu, desetu godinu zaredom organizira međunarodni susret urbane kulture "Festival jednakih mogućnosti", koji je na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu danas otvorio gradonačelnik Milan Bandić.

Otvorenju su nazočili pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović, ravnatelj uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost u Ministarstvu kulture Srećko Šestan te dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Draženka Blaži.

Ovogodišnji festival održava se od 24. do 26. svibnja, a na cjelodnevnom trodnevnom programu (od 10 do 22 sata) nastupit će više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih je oko 600 osoba s invaliditetom, objavio je Grad Zagreb na svojim internetskim stranicama.

Predsjednik Društva tjelesnih invalida Ožegović rekao je da festival pridonosi povezivanju života i rada osoba s invaliditetom sa životom i radom drugih osoba. Gradonačelnik Bandić je, rekavši da su solidarnost i suradnja moralna i društvena obveza svake zajednice i svakoga grada, posebice zahvalio dobrovoljcima studentima sa zagrebačkih fakulteta, kojih je ove godine više od 200, stoji na zagrebačkim gradskim internetskim stranicama.

Festival, prvi put održan 2002., predstavlja osobe s invaliditetom koje zajedno s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijsko-rekreacijskim i športskim igrama. Svrha je festivala javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa te širiti poruku da i osobe s invaliditetom trebaju imati ista prava i obveze poput drugih građana.

Na otvorenju festivala okupio se velik broj građana koji su posjetili štandove s likovnim radionicama te glazbeni program. Od 17 sati svaki dan građani mogu pratiti i športska natjecanja osoba s invaliditetom, kao što su boćanje za osobe s mišićnom distrofijom, razne igre pokretljivosti te odbojka, tenis i ulična košarka u invalidskim kolicima, stoji na internetskim stranicama Grada Zagreba.

24.05.2011. 18:41:36
http://metro-portal.hr/poceo-10-festival-jednakih-mogucnosti/59220/