Metro-portal.hr

objavljeno 04.09.2017. 10:01:00
UTRKA

Počelo zaprimanje zahtjeva za subvencije za stanove

Subvencije će se odobravati prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva, odnosno njihova urudžbiranja u prostorijama APN-a

Stoji se u redovima
Stoji se u redovima (Arhiva)

Zahtjevi za subvencionirane kredite počeli su biti zaprimani već u 7.30 sati, no zainteresirani su pred zgradu APN-a stigli ranom zorom. Devet banaka donijelo je oko 1.000 kredita već rano ujutro - neslužbeno doznaje naša reporterka.

Subvencije će se odobravati prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva, odnosno njihova urudžbiranja u prostorijama APN-a, pa su i bankari, valjda kod nas prvi put u povijesti, stali u red da bi njihovi klijenti upali u igru.

Kad uzmu svoj broj, bankarski će službenici prema tim brojevima ulaziti u zgradu i predavati prikupljene papire. Subvencionirane kredite odobravat će deset banaka, uz kamatu od 3,04 do 3,75 posto.

Premda ih je ministar graditeljstva Predrag Štromar pozvao da nadziru cijeli proces zaprimanja zahtjeva, iz Gonga su jučer kazali da njihovi predstavnici neće kontrolirati zaštitare i redomat. Dragan Zelić kaže da Gong od APN-a nije tražio ulazak u zgradu, nego da APN "proaktivno i javno osigura transparentnost procesa" s obzirom na to da je riječ o javnom novcu. Inače, pred kraj samog procesa ministar Štromar odlučio je da će se 75 posto subvencije dodjeljivati za kupnju stana, a 25 posto za kupnju ili izgradnju kuće.

Također je na 20 posto limitirao maksimalnu svotu subvencije preko jedne banke, a zbog čega neke banke prijete tužbom.

04.09.2017. 10:01:00
http://metro-portal.hr/pocelo-zaprimanje-zahtjeva-za-subvencije-za-stanove/107111/