Metro-portal.hr

objavljeno 27.06.2011. 09:36:00
CRVENI KMERI

Počelo suđenje dužnosnicima Crvenih kmera

Danas starci između 79 i 85 godina, ovim se ljudima sudi zbog genocida i zločina počinjenih prije više od 30 godina

Fotografija vijesti

Na sudu u Phnom Penhu počelo je pod pokroviteljstvom Unaa suđenje četvorici dužnosnika kambodžanskih Crvenih kmera zbog genocida i ostalih zlodjela počinjenih prije više od 30 godina, piše Hina.

Ideolog režima Pola Pota ili "Brat Broj Dva" Nuon Chea, ministar vanjskih poslova Ieng Sary, predsjednik "Demokratske Kampučije" Khieu Samphan i ministrica za socijalnu skrb Ieng Thirith odgovaraju za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Četvero optuženih ima između 79 i 85 godina.

Politički kadar režima morat će se izjasniti o metodičnoj i proračunatoj provedbi marksističke utopije, između 1975. i 1979. u okviru koje je ubijeno iscrpljivanjem, glađu, bolešću ili mučenjem i egzekucijama približno dva milijuna osoba, što predstavlja četvrtinu stanovništva Kambodže u to doba.

Termin genocid općenito se koristi kad se govori o tom razdoblju, ali UN užase počinjene protiv kmerskog stanovništa ne navodi pod tim terminom. Genocid se odnosi samo na pokolj Vijetnamaca i etničke manjine muslimanskih Chama.

"Nije bilo tako važnog i složenog suđenja od Nuernberga", izjavio je prije nekoliko dana međunarodni sudac Andrew Cayley, misleći na suđenja organizirana na samom mjestu događanja, za razliku od Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu i Suda za Ruandu (Arusha, Tanzanija).

27.06.2011. 09:36:00
http://metro-portal.hr/pocelo-sudjenje-duznosnicima-crvenih-kmera/60615/